Akce je určena široké veřejnosti, není nutné se na ni předem registrovat a je za dobrovolné vstupné. Další program konference ve čtvrtek a v pátek 7. a 8. listopadu je určen již pouze pro registrované účastníky. Páteční část programu ale bude také zaměřena na Písecko. Účastníci akce budou mít formou exkurze s odborným výkladem možnost navštívit několik zajímavých školních budov v okolí, často s novým využitím.

V rámci středečního regionálního bloku zazní přednášky Bohumíra Bernáška, Jana Kotalíka a Jana Kouby z Prácheňského muzea v Písku, které je i odborným partnerem konference. V příspěvcích bude představen průřez historií základního a středního vzdělávání v Písku, ale také dějinný vývoj venkovských škol na Písecku.

Páteční program exkurzí zavede účastníky do několika lokalit na Písecku, kde se nachází zajímavé školní budovy. Některé jsou stále v provozu a zaujmou především svou architekturou či historií, zmínit lze například budovu ZŠ v Protivíně. Jiné dnes slouží novému účelu, kupříkladu někdejší školní budova ve Smrkovicích je dnes využita jako ateliéry Vyšší odborné školy restaurátorské v Písku, v Putimi jsou byty a mateřská škola. Odborný výklad exkurze zajistí Bohumír Bernášek z Prácheňského muzea v Písku.

Kompletní program, možnosti registrace a další informace jsou k dispozici na stránkách konference.propamatky.cz. Konferenci pořádá Institut pro památky a kulturu ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a městem Písek.

Michal Horáček