Z dálky houká hasičská siréna. Červené auto už míří do Borovan, ale hasiči v něm nesedí, alespoň nemají uniformu.

Je čtvrteční dopoledne a do obce jede komise soutěže Vesnice roku. Nepřijela malým autobusem, jak bývá zvykem, ale hasičským vozidlem Sboru dobrovolných hasičů Dražíč. Právě z českobudějovické Dražíče je předseda komise Jaroslav Moule.

„Máte dvě hodiny a ty jsou jen ve vaší režii," říká Borovanským předseda komise Jaroslav Moule. Obce, které v soutěži bojují, tak mají relativně málo času ukázat, proč by právě ony měly získat některé z ocenění.

To nejvyšší je Zlatá stuha, která znamená postup do celorepublikového klání. Jejím držitelem je i Řepice ze Strakonicka, jejíž starosta Martin Vysoký je jedním z desetičlenné komise. Hodnocení vesnic je pro něho premiéra. „Chtěli byste se jít podívat k Rozárce? Většina z vás ji viděla. Moc času nemáme, protože si pro vás děti připravily divadelní představení Neposlušní andělé, které bude trvat dvacet minut," koordinuje dvouhodinový plán návštěvy domácí starostka Ivana Dolejšková. „Co to je ta Rozárka?" ptá se řepický starosta.

Osm z deseti členů komise mu vysvětluje, že je to poutní kostelík se studánkou, který se nachází nedalo za vsí.  O její vodě se říká, že je zázračná. Většina členů komise tak Borovany, které se do soutěže přihlásily počtvrté,  už dobře zná. Nováčkem je kromě starosty Řepice ještě Eva Povišerová, která reprezentuje krajský úřad. Mezi dalšími hodnotiteli jsou zástupci ministerstev, svazu knihovníků či Spolku pro obnovu venkova ČR. Ten reprezentuje čížovský starosta Tomáš Korejs.

„Půjdeme se podívat do bývalé školy, kde jsme připravili dvě výstavy. A také na dětské hřiště a do knihovny," plánuje starostka Ivana Dolejšková. Členové komise tak mají možnost jako  jedni z prvních vidět výstavu k 50. výročí Tělovýchovné jednoty Borovany. Oslava se totiž bude konat v pátek 5. července. „Tady to je můj syn," ukazuje na jednu z fotek dražíčský starosta Jaroslav Moule. Jeho syn totiž hrál fotbal za Borovany. Kromě archivních snímků jsou tu k vidění také poháry či dresy hráčů.

„Tento altánek tu máme nový. Chtěli jsme, aby se rodiče  a děti měli kam schovat," vysvětluje komisi Ivana Dolejšková, když přichází na dětské hřiště. „Na tomto kolotoči jsme se točili ještě my," ukazuje na „stroj" s červenými a žlutými sedačkami. „Vyzkoušíme ho?" prohodí tři členky komise a už usedají do  sedaček.

Předseda komise Jaroslav Moule sleduje čas. Uběhla totiž už hodina, tedy polovina času.  „Ticho, už jdou!" je slyšet z kulturního domu, když do něj přichází komise. Tady totiž děti odehrají své divadlo, které mělo premiéru loni na Vánoce a které napsal místní rodič Ondřej Stejskal. Potlesk je velký.

„Neberte si to osobně, ale deváťák Ondra Stejskal si pro vás připravil dort ve tvaru rakve," ukazuje starostka zákusek, kterým se Borovany s komisí loučí. Ondra Stejskal, který se bude od září učit na cukráře, upekl stejný dort jako na halloweenskou párty, která se v Borovanech konala loni. I fotky z této akce si členové komise mohou v kulturním domě prohlédnout. Stejně jako znak obce či výrobky keramického kroužku.

Bude to stačit na některé z ocenění? Výsledky jihočeského kola budou známy už v pondělí. Teď ale komise pokračuje dál, na Táborsko do Rataj a Radětic.