Pro většinu obcí to však, jak se zdá, nepředstavuje zásadní problém. „Za internet budeme nyní platit 295 korun měsíčně s tím, že ho využijeme nejen pro knihovnu, ale i pro obecní úřad. Jelikož jsme navíc zaplatili s předstihem, stál nás 2950 korun na rok, tedy máme dva měsíce zdarma," konstatovala starostka Borovan Ivana Dolejšková s tím, že taková částka obecní rozpočet nijak nenaruší.

Knihovna v Kovářově sídlí v budově obecního úřadu, a tak využívá stejného připojení. „Konec dotovaného internetu pro nás nepřinese žádné změny ani náklady navíc," zmínil starosta obce Pavel Hroch.

Podobně budou konec internetizace řešit i Mišovičtí. „Máme knihovnu v budově obecního úřadu, takže ji necháme připojit na obecní internet. Pro lidi se nic nezmění a ani pro nás to nebude problém," řekl starosta Mišovic Vladimír Čelakovský.

Malé knihovny o situaci informovalo regionální oddělení písecké městské knihovny. „Všechny jsme obvolali, ale teď už je na každé obci, jak to bude řešit, my jsme pouze prostředníci," informovala knihovnice regionálního oddělení Markéta Šebestíková.

Na Písecku funguje celkem padesát osm knihoven včetně profesionálních.