Písek  – V pátek 5. dubna  krátce  před devatenáctou hodinou se u vchodu do budovy městské knihovny  na Alšově náměstí shromáždí děti se spacáky a karimatkami.  Tentokrát se nevydají   na turistický pochod, ale na Noc s Andersenem v dětském oddělení knihovny.

Tato akce  není  píseckou specialitou, ale  je součástí celostátního programu, jehož hlavním cílem je    obrátit pozornost dětí opět ke čtení knížek. První Noc s Andersenem se uskutečnila na přelomu 31. března a 1. dubna 2000 v dětském oddělení knihovny  v Uherském Hradišti a zúčastnilo  se  jí 25 dětí.  V posledních letech se do Noci s Andersenem zapojují stovky knihoven po celé republice.

Pracovnice dětského oddělení   v Písku Lucie Hrdličková a Klára Cendelínová  tentokrát vybraly jako hlavní téma Osm tajemství  v knihovně. „Nemůžeme  toho moc prozradit dopředu, to by potom nebylo žádné tajemství.  Chlapci a děvčata se  shromáždí v dětském  oddělení, kde si budeme povídat,  a potom se za tajemstvím vydají i po dalších prostorách knihovny. Věřím, že program,  se kterým nám pomáhají kolegyně z oddělení pro dospělé Lucie Mužíková a Kateřina Zemanová, malé čtenáře zaujme," uvedla Lucie Hrdličková.

Po  odhalení všech osmi tajemství se děti uloží ke spánku, ale ještě před tím si poslechnou pohádky. Letos se přihlásilo dvacet  dětí ve věku šest až deset let, na které v sobotu ráno   v osm hodin budou rodiče čekat před knihovnou.

Milevsko – Děti v milevské knihovně sice nestráví páteční noc, ale přesto na ně čeká bohatý program plný soutěží a zábavy. Knihovna se opět zapojila do celorepublikové akce Noc s Andersenem, ale letos podruhé se nebude jednat o „noc", ale o „večer".  Program tak bude v Milevsku připravený od 18 ho 21 hodin.

„Chtěli jsme, aby mohly přijít i menší děti," vysvětlila knihovnice dětského oddělení Zdeňka Krpálková, proč už děti do knihovny nechodí se spacáky.

V Milevsku tak letos přivítají i předškoláky, které doprovodí starší sourozenci. Akce se zúčastní více než dvě desítky zájemců.

Čeká na ně setkání s Hansenem Christianem Andersenem, čtení pohádek, kouzlení a spousta her. Na programu se podílí tři studentky táborské střední školy, které do knihovny chodí na praxi. „Spoléhám na jejich kreativitu a věřím, že do toho vnesou nový pohled," říká k programu knihovnice Zdeňka Krpálková.

Božetice – Noc s Andersenem není jen záležitostí měst. Každoročně se koná také v Božeticích. Jak vyjmenovala místní knihovnice Marie Jelínková, na účastníky čeká v pátek četba, soutěže, hry a také budou vyrábět mýdlo.
„Plánujeme i půlnoční výšlap, ale kam, to nemůžu prozradit. Bude to překvapení," řekla knihovnice Marie Jelínková. Noc s Andersenem letos prožije  zhruba patnáct místních dětí.