Velké plány mají s knihovnou v Bernarticích. Chtějí ji přesunout z domu, kde žila slavná rodačka, doktorka Vlasta Kálalová Di-Lottiová, do bývalé hospodářské budovy mateřské školy. Současná knihovna by tak uvolnila prostory pro místní muzeum.

Starosta Pavel Souhrada stěhování knihovny pokládá za správné, knihovnice Jaroslava Sušerová zase za nerozumné. „Jako knihovnice, která tu pracuje pětadvacet let, to považuji za absolutní nesmysl. Knihovna v současných prostorách vyhovuje. Stačí tu mírné opravy. Letos se tu bude měnit topení," vysvětluje Jaroslava Sušerová, která o přesunu knihovny nemá konkrétnější informace.

Starosta věc vidí jinak. Od stěhování si slibuje modernizaci knihovny a nové služby. „Prostory jsou tu dvakrát tak velké. Využili bychom i sklepní části," podotkl Pavel Souhrada, který připomněl, že by budova musela projít přestavbou.

BUDOUCNOST? Přesune se knihovna o několik metrů dál do bývalé hospodářské budovy mateřské školy?

S nápadem na přestěhování knihovny a vybudování muzea přišel dnes už bývalý zastupitel Jan Zeman z Bilinky. „Mrzí mě, že tu není žádná pamětní síň, kde bychom připomněli naše rodáky a také tradici špičkařství. Mnoho lidí Bernartice spojuje právě se špičkařstvím, špičky se odtud vyvážely do celého světa," vysvětlil Jan Zeman, proč navrhuje knihovnu přestěhovat. „Je spousta věcí, které není kde vystavit," dodal Jan Zeman, který tak narážel na malou expozici věnovanou místním slavným rodákům, která se nachází v patře knihovny a kterou v létě navštěvují turisté.

Zastupitel Josef Hrádek zatím nemá na stěhování knihovny jednoznačný názor. „Prostory v bývalé hospodářské budově mateřské školy jsem si neprošel. Považuji za důležité je vidět. Pokud je technicky možné, aby tu knihovna byla, nebudu proti," nastínil zastupitel Josef Hrádek.

Jaroslava Sušerová považuje v době šetření a úspor vybudování nové knihovny za příliš nákladné. „Určitě by to stálo více než oprava vnitřku stávající budovy," zdůraznila knihovnice, podle které by další náklady představovalo například topení v další budově a naopak by obec přišla o peníze z nájmu. Narážela tak na to, že v bývalé hospodářské budově školky je kadeřnictví a krejčovství a řidiči autobusů tu mají své zázemí.

Bernartičtí nyní chtějí připravovat projekt, jak bude nová knihovna vypadat. „Když se domluvíme, že bychom záměr uskutečnili, tak bychom začali pracovat na projektové dokumentaci," představil letošní úkoly starosta, který zatím nedokáže odhadnout, kolik by přestavba na nové sídlo knihovny stála.