„Momentálně dobíhá kolaudační řízení, které tomu právně ještě brání, ale to se zakrátko vyřeší,“ vysvětluje současnou situaci Ivo Kareš. Nyní jsou na řadě drobné opravy a ještě se dokončuje stěhování knih. Reálně ale knihovna otevřít ještě nemůže kvůli koronakrizi a vládním opatřením.

„Stačí už jen přístavbu zkolaudovat. V této době ale nevíme, kdy otevřeme. Připravujeme se na otevření v únoru,“ uvedl ředitel. Pokud bude po kolaudaci a knihovna bude moci půjčovat pouze přes výdejové okénko, čtenářům se zpřístupní z rampy.

Stavba očkovacího centra v Českých Budějovicích.
Očkovací centrum zahájí zkušební provoz v pondělí

V nové budově budou knihy, které dosud byly řazené podle signatur a knihovnice je vydávaly ze skladu proti elektronické žádance, přístupné v regálech. Čtenáři si je nyní už budou moci „ochmatat“ a vybrat na místě roztříděné v regálech podle oborů. V rozšířeném přízemí, kde tedy nově vznikl volný výběr, zůstane částečná beletrie a odborná literatura. Studovny v patrech ve staré budově zůstávají beze změny, jak jsou čtenáři zvyklí.

Celkové náklady na přestavbu knihovny byly stanoveny na 166 mil. Kč. Kraj se podílí částkou 51 mil. Kč, část prostředků, 105 mil. Kč, pochází z evropských dotací.