Studentský klub plánují v dubnu otevřít na písecké obchodní akademii.

„Myšlenka se zrodila hned v srpnu, kdy jsem sem nastoupil. Chtěli jsme vytvořit prostor, kde by se studenti mohli sdružovat, být napojeni na sociální sítě. Říkali jsme si, že to musí být místo, které si sami vytvoří a zařídí tak, aby se jim tam líbilo. Zrovna jsem dostal za úkol vyzkoušet v obchodě v Českých Budějovicích tři typy židlí, zda by se do klubu hodily a zda jsou pohodlné,“ vysvětlil v pátek s úsměvem ředitel Obchodní akademie a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Pavel Sekyrka.

Kvůli novému klubu se sešla pracovní skupina, která přišla s návrhem, jak by si studenti svůj prostor představovali.

„Chtěli by tam stolní fotbal, dataprojektor, sedací soupravu, hifi věž či šachy. Na mě zbyl už jen detail, zajistit peníze. Naštěstí nás podpořil Jihočeský kraj, navíc obcházím firmy po Písku. A musím říci, že se k tomu staví pozitivně. Rodina jedné studentky z Milevska nám darovala zánovní sedací soupravu, písecká radnice věnovala dva stoly,“ přinesl dobrou zprávu Sekyrka.

Studenti sami oškrabali v místnosti starou omítku, povedlo se zavést do místnosti elektřinu. „Už si vybrali barvu. Po jarních prázdninách ji koupíme a sami studenti místnost ve svém volném čase vymalují. Jedna stěna bude žlutá, další zelenkavá, jiná sytě červená a na poslední umístíme kombinaci všech třech barev. Prostě od A do Z je všechno v jejich režii. Musím říct, že práce je to velmi zajímavá a dynamická. Ti, kteří se na tom podílejí, mají všechno, co má správná skupina mít, a to včetně zdravé hádky, kompromisu a hlasování,“ dodal ředitel školy. „Dělají to všechno ve svém volném čase, a když se dívám na jejich nadšení, říkám si, že to je v dnešní době poměrně neobvyklá věc,“ dodal Sekyrka.

Klub by měl být prostředím, v němž by se studenti cítili opravdu dobře.

„Měly by tam být časopisy, které lidé v jejich věku opravdu čtou. Prostor bude otevřen od sedmi ráno do pěti odpoledne, ale současně bude sloužit na filmové noci, hudební zkoušky, projekty či studentské parlamenty. Zapadá to i do mé koncepce, že škola, studenti a rodiče nemají být tři oddělené skupiny, ale jeden velký tým,“ vysvětlil Pavel Sekyrka.