„Hodiny tady máme několikrát týdně. Chodí sem kolem šedesáti dětí a parta dospělých," zmínila učitelka čimelické základní školy a vedoucí keramického kroužku Marcela Vejcharová, která byla u začátku keramiky. „Učím výtvarnou výchovu a jednou za mnou přišel náš ředitel, že je možnost pořídit keramickou pec a zda bych se toho neujala. Já souhlasila a dodnes mě to drží a moc mě to baví," doplnila.

Keramika v Čimelicích funguje třináctým rokem a stěhovala se už dvakrát. „Začínali jsme v malé místnůstce v mateřské škole, odkud jsme se pak přesunuli do větší, ale také v budově školky," zavzpomínala Marcela Vejcharová. Dětí v mateřince však přibývalo a časem školka potřebovala i místnost keramiky. Tak obec koupila objekt moštárny a zrekonstruovala pro potřebu keramického kroužku.

Dílna funguje pod záštitou místní základní školy a z prvopočátku byla zřízena především pro děti, které ji navštěvují. „Postupně začali chodit rodiče dětí, že by si to rádi zkusili a nabalovali se další, až jsme to ustálili, že každý pátek je keramika pro dospělé," vysvětlila Marcela Vejcharová.

Keramický kroužek má vždy výstavu a svůj prodejní stánek v rámci tradiční letní výstavy květin, která bude mít letos už svůj třicátý ročník a uskuteční se v termínu 22. až 25. srpna.

Budovu bývalé moštárny koupila obec od Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Čimelice za 420 tisíc korun. Rekonstrukce na keramický kroužek začala v červnu loňského roku a skončila v říjnu.