„Loni mě oslovily bývalá starostka obce Marie Vlčková a ředitelka Sika Jaroslava Valová, které chtějí zvelebit kapličku u sádek, zda bychom nechtěli zhotovit plastiku Panny Marie s Ježíškem. Sice s něčím takovým nemáme žádné zkušenosti, ale šli jsme do toho," nastínila Marcela Vejcharová.

Originál Schwarzenberské Madony byl původně v kostele Nejsvětější Trojice v Čimelicích a dnes je umístěn v depozitáři, aby ji nikdo nezničil či neukradl. Na její replice pracují v keramické dílně zhruba od poloviny března. „Nejprve jsem udělala návrh pro památkáře, jejichž přístup byl velmi vstřícný a přínosný," konstatovala keramička s tím, že následovala fáze technické přípravy.

Za první dvě odpoledne byla hotová podoba plastiky. „Nejvíc nás potrápila postava Ježíška," zmínila Marcela Vejcharová. Madonu nejprve keramici udělali vcelku, ale poté ji museli rozdělit na menší díly, jelikož by se jednak nevešla do pece a jednak takový kus není dobrý pro materiál. Nyní nechávají Madonu schnout a poté ji čeká dvojí vypálení. „Budeme doufat, že nám nepopraská nebo se jinak nepoškodí," podotkla keramička a doplnila, že na matr a půl vysokou Madonu spotřebovali zhruba metrák hlíny.

Na Madoně kromě Marcely Vejcharové pracují Berenika Políčková, Irča Filipová, Kája Habichová, Majda Kulasová, Kuba Pavelka, Míša Počtová, Pavel Štěpánek a Anička Válová.