Proslulý italský stavitel varhan Giovanni Pradella získal od chyšecké farnosti další splátku ve výši 52 tisíc euro. Cíl v podobě nového nástroje, který bude pro chyšecký kostel sv. Prokopa stavět, je tak zase o něco blíž uskutečnění.

Podle tamějšího kněze Pia Zdeňka Vágnera jsou v té fázi, že pokud do příštího roku seženou milion tři sta tisíc korun, varhany by měly v roce 2018 stát.

„Smlouva je nastavená tak, že až bude mít Giovanni Pradella na účtu 85 procent ceny, tedy zhruba 130 tisíc euro, má povinnost do roka varhany se vším všudy postavit. Do této částky nám chybí 49 tisíc euro," upřesnil s tím, že dneska mají splaceno kolem čtyř až čtyř a půl milionu korun.


Zásadní je podpora generálního sponzora, který pochází z milevského regionu. „Jestli dobře počítám, teď by se mělo jednat o čtvrtý poskytnutý milion s tím, že přislíbil, že částku bude dávat do té doby, než budou varhany hotové," uvedl Pius Zdeněk Vágner, který předpokládá, že po Novém roce začnou demontovat v kostele sv. Prokopa staré varhany a poté bude nutné zajistit statický posudek kůru.¨

Celkovou částku za nové varhany nejde zatím přesně určit. Bude záležet na kurzu eura a výši daně. „Nástřel je kolem devíti milionů korun. Cena samotného díla bez daně je 270 tisíc euro. Daň, kterou budeme platit České republice, je zatím naplánovaná na jednadvacet procent, pokud ji zákonodárci nezmění. Jenom daň by tak měla činit zhruba 1,7 milionu korun," upozornil chyšecký kněz.
Lidé mohou stavbu varhan v chyšeckém kostele podpořit například adopcí píšťal, jako to udělala i obec Chyšky. Z více než 950 píšťal si vybrala tu za 250 tisíc korun. „Je to záležitost spíše místních," podotkl Pius Zdeněk Vágner k tomuto druhu podpory. Další možností je například přispět do sbírky.

Italský stavitel navštívil Chyšky například v roce 2015 a tehdy, jak zaznamenal tehdejší farář Miroslav Zdík Jordánek, řekl: „Chyšky jsou hezké a sympatické místo, zdejší lidé mě mile překvapili svým nadšením a odvahou, za což si zaslouží velkou pochvalu. Varhany, které se tu budou stavět, jsou typem projektu, který odpovídá velkým městům. Na mnoha větších místech ale zůstalo jen u plánů, které ztroskotaly. Tady věřím, že projekt uskutečníme."

Sám Giovanni Pradella byl v Chyškách naposledy letos na podzim. Měřil si velikost dveří na vstup, aby věděl, jaký největší kus varhan může sestavit dohromady.

Díky novým varhanám by se v kostele sv. Prokopa měly konat koncerty či setkání varhaníků. Nástroj svým významem podle chyšecké farnosti přesáhne nejen hranice kraje.