Na 28. květen je připravena tvůrčí dílna pro děti, při které se seznámí se zvířaty chovanými v zahradě.

Informace k programům, kterých letos bude na 80, jsou na botanischergarten.linz.at. Aktuálně zahrada zve na výstavu “pokladů argentinské pouště”, téměř sto druhů kaktusů Gymnocalycium, přehlídku, kterou nelze vidět nikde jinde v Evropě. Potrvá od 29. května do 10. října.

Souběžně probíhá výstava o biologii, kulturních dějinách a užití oliv. Provází ji prodej produktů vyráběných z olivového oleje v Café Orchidee a dřevěných výrobků. Potrvá do 26. října.

Zahrada má otevřeno venku denně od 9 do 19 hodin, ve sklenících do 17 h.

Zdražuje bydlení

Průměrné nájemné včetně energií v Rakousku zdražilo v letech 2016-20 o 12,2 procenta, na průměrně na 8,3 eura za metr čtvereční měsíčně, u nových privátních pronájmů na 10,8 eura, píší OÖN (s trváním smlouvy přes 30 let na 5,7 eura). Všeobecná inflace byla 7,3 procenta. Čisté nájemné stouplo za čtyři roky o 15,5 procenta, průměrně na 6,2 eura za metr. Nejdražší s energiemi bylo v Solnohradsku (9,9 za metr), ve Vorarlbersku a v Tyrolích.

Očkují i bezdomovce

Ve Vídni očkují proti covidu od půlky května ve 36 sociálních zařízeních bezdomovce, informoval náš web Martin Landa z Eurocomm-PR v Praze. Podle ORF je už přihlášeno přes 4300 ze 7300 osob bez střechy na hlavou. Dostávají jednodávkovou vakcínu Johnson & Johnson. Velikou část přihlášek k očkování zajistili sociální pracovníci. „Mnozí bezdomovci loni vůbec nezjistili, že propukla pandemie, protože nesledují žádná média,“ vysvětlila vedoucí vídeňské organizace pro lidi bez domova Monika Wintersberger-Montorioová.

Přibylo zneužívání dětí

Loni počet případů zneužívání chráněnců v Německu stoupl o deset procent na 4918, zneužívání dětí o 6,8 procenta na 14 500. Zjištění dětské pornografie přibyla víc než polovina, 18 761. Násilí přivodilo smrt 152 dětí. Čísla udávají loni zpracované věci, k řadě z nich došlo už předtím.

Plaví se už deset let

Birgit Hacklová (43) z Allhamingu (okr. Linec-venkov) a Christian Feldbauer (45) z Kallhamu (okr. Grieskirchen) se na jachtě "Pitufa" (Sparkman & Stephens Huisman 41 Alu-Slup) plaví už deset let po světových vodách, posledních osm roků hlavně v jižních mořích. Teď jsou nakrátko doma.

Minulý týden se v Linci vzali. Prý také proto, že sňatek je leckde uznáván jako důvod k cestování, například na Tahiti, kde Pitufa aktuálně kotví. Navíc Christianovi skončil v květnu pas a potřeboval nový.

Na cestě.Na cestě.Zdroj: Deník/OÖN/privat

Birgit je na palubě “důstojnicí pro komunikaci”, vystudovala angličtinu a španělštinu, a také spolufinancuje cestu z reportáží pro jachetní magazín v angličtině. Christianova kvalifikace “studovaného technika” je také moc důležitá, skoro všechny opravy vyřídil a jachtu udělal “energeticky autonomní”, s fotovoltaikou a větrnou elektrárničkou. “Chceme zanechávat co možná nejmenší otisk CO2,” říká.

Zážitky z cesty popisuje Birgit na blogu de.pitufa.at na domovské stránce www.pitufa.at. Koncem května se chtějí vrátit do jižního Pacifiku – všechno tam prý ještě neviděli, končí OÖN.

Utýrali dobytek

Na statku v okrese Urfahr-venkov odhalila policie na jaře ve stáji třináct mrtvých krav. Ostatní byly v žalostném stavu – byly ustájeny ve výkalech, krmeny zkaženou potravou, neměly dost pití. 45letý vlastník je vyučený truhlář, který zemědělství provozoval jako vedlejší činnost. Soudkyni vysvětlil, že mu nečekaně zemřela matka; víc k tomu vypovídat nechtěl. Vyhledávání pomoci prý neustále odkládal ze dne na den… Nyní všechna ještě živá zvířata prodal a pozemky pronajal. Soud mu vyměřil za týrání peněžitý trest 2700 eur nebo 150 dnů vězení, strany ortel přijaly.

Druhý aktuální případ týrání dobytka je z Rothenburgu ve Středním Francku. Policie našla o Letnicích po udání na statku asi 150 uhynulých a 50 ještě žijících krav v tak špatném stavu, že musely být utraceny, píše PNP. Delší dobu se o ně vlastník nestaral. Důvody policie šetří.

Nadace pomohla dětem

Nadace Dětského úsměvu převzala dar lázní Füssing. 21 tamních hoteliérů a gastronomů pořádalo v uplynulých měsících mimořádné programy – shromáždění, koncert na střeše, SOS akci se 6000 zapálenými svíčkami upozorňující na tíživou situaci zaměstnanců tohoto dolnobavorského lázeňského uzlu – a naposledy “grilování lockdownu”, vše ku prospěchu nadace. S podporou místních firem vytěžili výnos 3000 eur – za den například prodali 700 klobás… Další příspěvky návštěvníci naházeli do dárcovských boxů. Dětská klinika Třetího řádu v Pasově tak od sdružení Thermenwelt Füssing převzala 3500 eur.