Rozhodla jste se dát hlas borovanskému dubu, jenž je prvním stromem z Písecka, který se dostal do finále ankety Strom roku. Čím vás anketa oslovila? 
  
Je to moc hezká akce a navíc jde i o podporu přírody. Myslím si, že v této anketě rozhodně nejsou zvýhodněna velká města, může zvítězit i malá vesnička, kde mají krásný, starý a opečovávaný strom.

V píseckém kraji je velmi rozmanitá příroda. Jaký k ní máte vztah? 
  
Krásu jižních Čech jsem v poslední době poznala i díky objížďkám, které jsou na hlavní trase mezi Pískem a Budějovicemi, projížděla jsem malebnými vesničkami. Říkala jsem si, že je tu spousta kouzelných míst, kde se dají dělat výlety na kole. Příroda je tu přenádherná a já jsem pyšná, že odsud pocházím.

PAMÁTKA. Autorka rozhovoru si nechala od Kateřiny Neumannové podepsat knihu. Na fotografii vpravo je arch na podporu borovanského dubu s autogramem písecké rodačky a nad ním brožurka k propagaci stromu. Zdroj: Petra Černá
Narodila jste se v Písku, ale žijete v Praze. Jak často se vracíte do rodného kraje? 
 

Na jih Čech se vracím relativně často, protože mám na Šumavě chalupu. Kdykoli můžu a čas mi to dovolí, ujíždím z Prahy směrem na jih. Z Písku jsem odešla, když jsem studovala na gymnáziu. Do svého rodného města se ale vracím málokdy. 
  V poslední době spíše cestuji po celých jižních Čechách. Dcera hraje tenis a jezdím s ní na turnaje, teď jsme byly ve Strakonicích, pojedeme do Českých Budějovic. Velmi ráda se do těchto jihočeských měst podívám. Pravidelně navštěvuji Český Krumlov, hlavně během léta je tam celá řada úžasných koncertů. Díky pozvání Jihočeského kraje a nejrůznějších firem jsem byla v poslední době častokrát v Českém Krumlově. Hodně času trávím na Šumavě.

Právě na Šumavě, jak už jste i zmínila, máte chalupu. Vnímáte, že vzhledem k mezinárodní situaci stoupá počet turistů, kteří chtějí trávit dovolenou v tuzemsku oproti zahraničí?
  
Část chalupy funguje jako penzion. Nemám ale přesná data, zda stoupá počet zájemců o ubytování, jelikož nefunguji jako správce. 
   Mezinárodní situace se mě také dotýká. Plánovaly jsme s dcerou dovolenou v Paříži, dcera tam ještě nebyla. V současné době to ale odsouváme na neurčito. Strach z cestování do zahraničí se asi dotýká nás všech. Vím, že i já to budu muset řešit, protože moje dcera se dostává do věku, kdy bude chtít cestovat.
Vaše jméno je spojeno se zimním sportem, máte raději zimní, nebo letní období? Kde ráda trávíte dovolenou?
  Ač je moje osoba jednoznačně spojována se zimou, tak s přibývajícím věkem mám ráda léto. Zimy u nás nejsou příliš hezké, pravých zimních dnů, kdy mrzne, svítí slunce a dá se lyžovat, je poskrovnu. V létě se toho dá víc podnikat, když se vrátím z práce, tak je pořád ještě celkem dost času někam vyrazit na kole nebo jít na procházku.

Co dovolená u moře, ta vás neláká? 
  
K moři byste mě musela táhnout násilím. Nejsem typ na dovolenou u moře, sice si ráda občas poležím u vody, ale potřebuji to střídat s aktivitou. Mám ráda hory v létě. Nejúžasnějším místem pro trávení dovolené je pro mě sever Itálie se svými jezery. Dá se zde kombinovat koupání a aktivní turistika.

Kolem zisku zlaté medaile z olympiády z Turína se toho napsalo již mnoho. Letos je to deset let, co jste medaili vybojovala. Co pro vás s odstupem času znamená?
 
Život pokračuje dál, nelze se pořád obracet zpátky, žiji budoucností. Medaile je pro mě symbolem, že jsem určitou část života dělala něco dobře a obětovala jsem tomu maximum. Je to nádherná životní etapa, která mi přinesla krásné, ale i těžké chvíle. Dotkla jsem se vrcholu. Je to, jako když odvedete dobře jakoukoli práci a můžete být na sebe pyšný. Nevzpomínám na závod v Turíně denně, ale je to hezké ohlédnutí zpět.

Blíží se čas letních olympijských her v brazilském Riu. Co říkáte na aféru kolem ruských sportovců a jejich dopingu, který měl být organizovaný státem?
  
 Přiznám se, že je to až moc čerstvé a teprve si na události kolem ruských sportovců názor vytvářím. Osobně bych ale o tom měla vědět nejvíc, já sama jsem kvůli dopingu Rusů přišla o hezké okamžiky. Pravděpodobně některé křivdy nebudou již nikdy napraveny. Každé plošné rozhodnutí ale s sebou nese pozitiva i negativa. Ať už padne jakékoli rozhodnutí, budou tu sportovci, kteří budou oprávněně, ale i neoprávněně potrestáni.