Země ho zaujala natolik, že se chce už v lednu do Keni vrátit. „Určitě jsem tam nebyl naposledy,“ říká bez sebemenšího zaváhání. Odletí po Vánocích a pomůže místním postavit školu. Při svém pobytu v Keni natočil film. „V projektu na portálu hithit.com bych chtěl vybrat peníze pro místní školu na vybudování jedné třídy. Projekt mám v plánu spustit v listopadu.“

Kdy a v čí hlavně se zrodil nápad vyrazit běhat právě do Keni?
Napadlo to mě, když jsem četl knihu Běhání s Keňany. Ta mě inspirovala.

Motivoval vás atlet Sokola České Budějovice David Vaš, který se právě v keňském Itenu na vytrvaleckých tratích výrazně výkonnostně zlepšil?
Věděl jsem, že tam jezdí, je to můj kamarád. Rozhodl jsem se, že poletím s ním.

Je Keňa pro vytrvalce přesně taková, jakou jste ji našel ve zmiňované knížce?
Splnilo se, co jsem očekával. Mám hodně zajímavých zážitků, i když nejdřív to pro mě byl kulturní šok. Pak jsem se oklepal a chystám se do Keni znovu.

V čem vás tato africká země šokovala nejvíc?
Tím, jak tam lidé žijí. Stalo se, že třeba čtyři dny vůbec netekla voda. S teplou jsem se za pět měsíců potkal jen dvakrát, když jsme byli ve větším středisku. Pak si toho doma vážíte. U nás přijdete, otočíte kohoutek, teče. Dokonce i teplá.

V čem jsou tréninkové pobyty v Keni tělu prospěšné. Netrápily vás v Itenu nepříjemně vysoké teploty?
Byli jsme ve vyšší nadmořské výšce, proto tam zase tolik vysoké teploty nebyly. Léto tady na jihu Čech bylo vlastně teplejší, než jaké jsme měli my počasí v Keni.

Do Keni jste cestoval, abyste si vylepšil sportovní formu, povedlo se?
To se povedlo na sto deset procent. Osobní rekord jsem překonal na půlmaratonu o dvě minuty, na deseti kilometrech asi o minutu a půl.

Vaše sportovní forma šla v Africe prudce nahoru?
Když jsem tam odjížděl, tak jsem nebyl moc v dobré kondici. Za pět měsíců jsem ale dohnal a předčil to, na čem jsem tady v Čechách pracoval čtyři roky.

Cítíte, že stále máte potenciál ke zlepšení?
Určitě. Znovu se do Keni chystám. Zase chci vylepšit osobní rekord.

Natočil jste film, o čem je? Kdy a kde ho uvidíme?
Je o mně, o Davidu Vašovi, o naší pětiměsíční přípravě na půlmaraton. O Keni.

Bude jen o atletice? Je to film ze sportovního prostředí?
Také, ale ne jenom. Bude také o životě v Keni. Bude samozřejmě o Keňanech.

Kde ho promítnete?
Buď bude na you tube, nebo na portálu vimeo. A plánuji premiéru v nějakém českobudějovickém kině. Konkrétní termín upřesním na sociálních sítích. Myslím, že by mohl zajímat všechny, kteří mají rádi nejen sport, ale i cestování.Výtěžek z premiéry půjde na dobročinné účely, plánuji, že ho pošlu Centru Bazalka. Patronem akce by měl být motocyklový reprezentant České republiky Jakub Smrž.


Jiří Csirik
Bydliště: Vitějovice
Věk: 26
Oblíbené jídlo: svíčková, pikador
Oblíbené pití: coca cola, pivo
Sportovní sen: Hrát hokej v NHL. „To už asi nevyjde. Tak snad alespoň vylepšit osobní rekord v půlmaratonu pod hranici 67 minut. (os. rekord 69,53)
Sportovní vzor: Emil Zátopek, Max Schmeling, Jaromír Jágr, Alex Zanardi.