Akce za dalších téměř 29 milionů má připravené v rezervě. Suma se tedy nakonec může vyšplhat až na 149 milionů.

Za prioritu označil ředitel a předseda představenstva JVS Antonín Princ přípravu obnovy hlavního přivaděče surové vody z římovské vodní nádrže do úpravny Plav a navazujících dálkových řadů. Hlavně těch, které zásobují největší odběratele, mezi něž patří třeba Táborsko. „Odpovídá to nové koncepci investiční výstavby na další dekádu, kterou loni schválila valná hromada,“ vysvětlil Antonín Princ. Její vodárenský systém měří přes 550 kilometrů. Z nich tvoří 445 km hlavní řady a 106 km vedlejší. Jeho součástí jsou tři úpravny vod, 35 vodojemů a 17 čerpacích stanic. Celkem jde o majetek za 7 miliard.

Co je Jihočeský vodárenský svaz:Vlastníkem Jihočeského vodárenského svazu je 263 obcí a měst.
Svaz ze své soustavy pitnou vodou zásobuje na 400 tisíc obyvatel kraje, tedy přes polovinu jeho populace.


Téměř 26 milionů bude stát rekonstrukce vodojemu Svatá Anna, přes který se zásobuje Táborsko. Sanací projdou nádrže, technologie, venkovní rozvody i obslužné komunikace. Nepotřebné objekty se zbourají, naopak se přistaví nová armaturní komora.

Na 17 milionů vyjde pořízení a instalace nového potrubí u Veselí nad Lužnicí, které zde zatím řeky Lužnici a Nežárku překonává po mostní konstrukci. Tím se předejde jejich možné destrukci při mimořádných událostech, například extrémních povodních.

Na Českobudějovicku vodárenský svaz soustřeďuje pozornost na obnovu 7 km přívodního řadu Římov - Plav. Ta je rozdělena do tří etap a vyjde na stamiliony korun. Zatím se ale nedaří nalézt shodu s několika majiteli pozemků v zátopovém pásmu řeky Malše, kudy má nový řad vést.