Detektivové dnes zadrželi bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, politiky Petra Tluchoře a Ivana Fuksu, vrchní ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou a vedoucího Úřadu vlády Lubomíra Poula. Mezi zatčenými by měl být i Roman Boček, bývalý náměstek ministra zemědělství Petra Bendla či ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda. Do akce je zapojeno až 400 policistů. Zásah proběhl i na Ministerstvu obrany a v Lesích České republiky.

Ohlasy politiků

Zdeněk Herout (ODS), starosta Milevska
Neznám pozadí akce. Nevím přesný důvod, proč politici a úředníci byli zatýkáni. Vycházím z informací médií. Pokud ale někdo dělá něco protizákonného, tak je jedno, zda je to vysoký politik nebo chudák z ulice, a měl by být potrestán.

Jan Adámek (Volba pro město), písecký zastupitel
Současná situace kolem našich politických špiček mě nepřekvapila, ale kladu si otázku, proč k tomu došlo až teď? Při dlouhodobém sledování naší politické scény jsem dospěl k názoru, že ve vysoké politice se už stalo zvykem jednat účelově, takže jsem zvědavý, co ze současné situace vzejde. Znovu a znovu se přesvědčuji, že dnešní svět je krutý a plný zla, zášti a nenávisti. Bohužel. I když si nedělám iluze o tom, že v jiných zemích je to jiné, musím říct, že se při cestách do zahraničí se za naši politickou scénu stydím. Zároveň ale zdůrazňuji, že nás chování politiků nesmí deprimovat a musíme hledat cestu, jak z toho ven. Pro mě je tady ještě jedno hledisko – kantorské. Rozhodně se nesnažím zatahovat politiku do výuky. Pokud se mě ale žáci zeptají, řeknu jim svůj názor. Nejsem alibista. Jako učitel dějepisu zároveň vím, že události je možné objektivně hodnotit až s časovým odstupem minimálně desítek let.

Václav Kaifer (ODS), starosta Albrechtic nad Vltavou
Vnímám to jako ne příliš dobrou prezentaci Česka v zahraničí. Nemám žádné bližší informace, a tak bych se k tomu nerad víc vyjadřoval.

Jiří Zimola (ČSSD), hejtman Jihočeského kraje

"Ve čtvrtek jsem seděl na jednání rady kraje, takže informace mám jen z médií. Pokud by se ukázalo, že zásah policie je oprávněný, jde o obrovskou ostudu České republiky. Něco podobného se ještě nikdy v historii nestalo a vláda by měla okamžitě podat demisi. Rozhodování o dalším postupu bude na prezidentovi republiky. Necítím se být tím, kdo by mu měl v této situaci radit. Určitě se rozhodne tak, aby to bylo pro občany republiky co nejlepší."

Vojtěch Filip (KSČM), poslanec

"Aféru považuji za natolik vážné zpochybnění ústavních institucí včetně vlády, že by bylo nejvhodnější, aby se nyní uskutečnily mimořádné volby. KSČM takovéto řešení bude podporovat."

Kateřina Klasnová (VV), poslankyně

"Poslanci Věcí veřejných jsou připraveni podpořit předčasné volby. Situace se zdá být vážná a je o to vážnější, že premiér v podstatě dělá mrtvého brouka. Pokud policie nepochybila, tak zadržení šéfky kabinetu premiéra je pro předsedu vlády velmi závažnou věcí. Je třeba dál postupovat tak, aby se aféra co nejméně dotkla občanů České republiky."

František Dědič (ODS), poslanec

"Není co komentovat. Všichni to sledujeme v přímém přenostu v televizi a informace jsou nulové. A nulové informace se nedají komentovat. Teď je možné jen spekulovat, tak ať spekulují novináři, my si počkáme na fakta."

Jan Babor (ČSSD), poslanec

"Myslím, že je třeba si počkat na pátek, jak dopadne vystoupení pana premiéra ve Sněmovně a také vyjádření pana prezidenta. Co zatím je, nevím, ale je dobře se policie nebála politických vlivů. Je to hrozné a není to dobré."

Vladimír Homola (ODS), krajský zastupitel, člen výkonné rady ODS

"Situace, která vznikla, je velmi závažná. Musím konstatovat, že jí ani trochu nerozumím. Na pátek je svolána výkonná rada ODs, jejímž jsem členem. Snad pak budu moudřejší."

Stanislaslav Mrvka (ČSSD), starosta Jindřichova Hradce, předseda OVV ČSSD

"Když jsem včera poslouchal vyjádření premiéra Nečase, tak jsem měl chuť, kdyby se nejednalo o věck terá je spíše k pláči, se pousmát. Tvrdit, že nikdo za nic nemůže, a že se vlastně nic nestalo, to je opravdu smutné.Já jsem sice dalek toho, abych dělal nějaké předčasné závěry, ale je dobře, že policie a státní zastupitelství, do toho šláply i na těch nejvyšších místech. Jinak si budou lidé stále myslet, že my politici jsme všichni jen banda vyvrhelů."

Vojtěch Duba, místopředseda výboru TOP 09 Jindřichův Hradec

"Bavili jsme se o tom již včera a v podstatě se ztotožňuji s názorem vedení naší strany, že dokud se nic neprokáže, je předčasné dělat nějaké unáhlené soudy. Ačkoliv si o celé situaci moho vnitřně myslet mnohé, tak jsem demokrat a ctím presumpci neviny."

Alena Nohavová, předsedkyně OV KSČM Jindřichův Hradec, jihočeská radní

"Zatím mám informace pouze z médií a nemohu se k tomu vyjádřit, dokud nebudu vědšt více o tom, co se stalo a proč."

Jan Váňa, Třeboň, lídr ODS na Jindřichohradecku

"Nemáme informace, ostatně je nemá nikdo, takže jsme na tom stejně jako ostatní a lze se jen k situaci těžko vyjadřovat. Až policie řekne, z čeho zadržené podezřívá, pak bude možné něco komentovat. Potěšilo mě vyjádření exprezidenta Václava Klause, že to byl nepřiměřený zákrok, dělá se z toho možná kauza. I mně se to zdá přehnané - těžkooděnci v kuklách, připomíná to situaci v IPB."

Pavel Pavel (Jihočeši), místostarosta Strakonic, krajský zastupitel

"Z komentářů, které se objevují v médiích, si názor nevytvářím. Počkám, až budu mít konkrétnější informace."

Ohlasy voličů

Radim Bílý (19), České Budějovice

"Jedná se podle mě jen o policejní spolčení. Takovou moc, jako má Policie ČR, to není v ostatních zemích obvyklé. Navíc se mi na tom nezdá to, že nikdo nic neví. To také v demokratických zemích neexistuje… Pánové jako Tluchoř a další ale v Parlamentu neměli co dělat, takové považuji za politiky z povolání, a ne za politiky, kteří to dělají pro naší zemi. Naprosto souhlasím s postojem paní Němcové a premiéra, kteří se nechtějí k ničemu vyjadřovat, a zcela odsuzuji opozici, která dělá urychlené závěry, když ještě stále neví, jestli policie zítra nenavštíví i je. Mimochodem, slečna Nagyová se může ve věznici potkat s exposlancem za ČSSD Rathem…"

Petra Ptáčková (24), České Budějovice

"Je to ostuda české vlády. Myslím, že premiérova demise by byla v dané situaci nejvhodnějším řešením. Na druhé straně máslo na hlavě určitě nemají jen politici vládních stran."

František Tácha (62), českobudějovický rodák

"Jsem pravicový volič, ne kvůli nějaké straně, či nějaké osobnosti, ale asi vnitřním založením a tím, že jsem si vždy chtěl dopřát jen to, na co si vydělám. Nechci čekat, že něco dostanu nebo si na to, bez ohledu na následky, půjčím. Vážím si lidí, kteří mají úspěch díky píli, a ne různých podezřelých "šikovností"."

Karel Kreml (20), Písek, student politologie

"Celou situaci nevidím až tak negativně. Naopak hodnotím velmi kladně to, že policie dokázala potenciální zločinné jednání odhalit a dokázala to dotáhnout až do konce, tedy k zatčení těch, kteří se zřejmě něčeho dopustili i když působí ve vysoké politice. To je velký pokrok proti minulosti."

Libuše Bryndová (57), Zlukov, překladatelka

"Upřímně to vidím jako boj dvou mafií. Je to tím, že Klaus odešel a přestal chránit a šťourat do vnitřních záležitostí ODS. Policie a státní zastupitelství tak dostaly odvahu. Ale celé je to řízené zase dalšími  mafiány, takže jen dochází ke střídání politických klik. Jinak než Nečasovo rezignací to podle mne nemůže skončit. A až to celé skončí, tak chci, aby se vyšetřilo, kdo to kmotrům práskl, že stihli utéct. Tím myslím třeba Janouška, který o tom  prý věděl už na začátku týdne."

Iveta Uhlíková (40), Netolice, manažerka

Informací je příliš málo, abych mohla hodnotit. Zatím si jen pomalu utvářím svůj vlastní názor na celou „vládní aféru". Uvidíme zítra. I přesto však věřím v politickou nezávislost orgánů činných v trestním řízení a zároveň doufám, že česká vláda nepadne. O tom však rozhodnou následující hodiny a dny.

Ohlasy osobností - pátek dopoledne

Kateřina Neumannová, Písek, olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na lyžích
Mohu si myslet cokoli, ale všechno jsou to jen domněnky bez faktického podkladu. Jen jsem si nikdy nemyslela, že se noční akce  policistů v kuklách budou týkat i politických špiček České republiky.

Monika Wittingerová, členka sdružení Jihočeské Matky

Když jsem sledovala včerejší dění, první reakce dotčených politiků byla zvláštní. Rozčilovali se, že policie nemá komptenece zasahovat na Úřadu vlády a podobně. Přitom politici jsou stejní lidé jako všichni ostatní a platí pro ně stejná pravidla. Přijde mi, že takhle ze sebe dělali něco víc. Paní Němcová dokonce tvrdila, že jde o narušení principů demokracie - tak to mě opravdu rozesmálo. Zároveň bych ale byla opatrná na vynášení rychlých soudů a počkala, jak se bude celá záležitost dále vyvíjet.

Václav Rameš, ředitel Státního oblastního archivu v Třeboni

"Neměl jsem příležitost to moc sledovat, ale to, co se ke mě dostalo, považuji za morální bahno. Určitě by teď měly být předčasné volby. Každý slušný premiér by v této situaci podal demisi. Jen je otázka, jestli volby něco vyřeší vzhledem k nabídce, která tam je…"