Čtyřiadvacet hodin po havárii na hlavním přívodním řadu ve Zborovské ulici, už by měla téct voda všem obyvatelům Písku. "Vše je opraveno. Na místě je firma, která dá do pořádku asfaltový povrh. Pracujeme nyní na přepojení zásobování Písku na původní rozvody. Ještě dnes se může stát, že někomu poteče z kohoutku mírně zakalené voda. Na odkalování samozřejmě pracujeme," řekl ve čtvrtek ráno vedoucí provozního střediska Písecko vodohospodářské společnosti ČEVAK Michal Hudák.

Práci na místě havárie vodohospodářům ztěžovalo to, že porucha byla přímo pod povrchem frekventované Zborovské ulice. "V místě bylo až šedesát centimetrů asfaltu. Ten jsme museli odstranit. Poté jsme zjišťovali, kde je prasklina, kterou voda unikala. Naštěstí byla na železniční trati sousedící se silnicí částečná výluka, jinak bychom se už jen těžko vešli," řekl ve středu odpoledne Michal Hudák. 

Žáci Základní školy Šobrova o středeční oběd nepřišli, potvrdila to ředitelka školy Jana Máchalová. "Fungujeme jen jako výdejna obědů, které se k nám vozí. Kuchařky vaří pouze polévku a na tu si vodu nanosily. Děti tak přijdou pouze o nápoj," sdělila ředitelka. Kuchařky pak ještě po obědě čekalo ruční mytí nádobí. Kapacita školní jídelny je 550 obědů.

Ve Zborovské ulici v Písku se dnes ráno stala porucha na hlavním přívodním řadu o průměru 400 milimetrů, který zásobuje městský vodojem Amerika.

„Dodávka pitné byla obnovena ve velmi krátkém čase přes vodojem Hradiště 1," uvedl Michal Hudák. Pro obyvatele v ulicích Horákova, 17. listopadu a jídelnu ZŠ Šobrova přistavili pracovníci vodohospodářské společnosti náhradní zdroje - cisterny.

Zaměstnanci společnosti ČEVAK pracovali ve Zborovské ulici na odstranění poruchy. „Nejprve jsme museli v místě poruchy odčerpat vodu. Uděláme vše pro to, abychom poruchu odstranili do večerních hodin," dodal ve středu Michal Hudák.