Po loňském navýšení kapacity bude mít zařízení od nového školního roku otevřeno každý všední den do 16 hodin, doposud to bylo do půl čtvrté.

Podle vedoucí Lenky Bečkové reagují na poptávku rodičů. „Během posledních dvou let se rapidně zvýšila," podotýká a vysvětluje, že maminky mají možnost si na rodičovské dovolené přivydělávat. Jesličky, které jsou v milevském regionu jediné, využívají i ti rodiče, kteří chtějí mít volný čas na vzdělání nebo jen tak sami pro sebe. Děti do jesliček mohou chodit třeba jenom dvakrát týdně.

V jesličkách jsou „žáčci" ve věku od jednoho do čtyř let. Lenka Bečková vnímá jako přínos a výhody zařízení třeba to, že si děti zvykají na vrstevníky, osamostatňují se, je tu rodinná péče, děti oslovují vychovatelky „teto" a tykají jim či se naučí základní sebeobslužná pravidla.

Aktivity v jesličkách jsou časově dané. Před dopolední svačinou, kterou si děti nosí z domova, je volná zábava, poté následují hry pohybové či jazykové. Kolem desáté hodiny chodí děti ven, hned vedle jeslí je zahrada s herními prvky. Po obědě, který vaří kuchařky v Sepekově, následuje spánek, svačina a hry.

V současné době mají v Milevsku přihlášených 26 dětí, denní kapacita je patnáct. Nyní mohou rodiče do jesliček děti zapisovat pro nový školní rok 2015/2016. Podle Lenky Bečkové hrozí, že nebudou moci přijmout všechny zájemce. „Na letošní školní rok máme náhradníky, dvě děti čekají na to, kdyby se uvolnilo místo ještě letos, že bychom je mohli přijmout," poznamenává Lenka Bečková.

Cena za jesle, které navštěvují děti nejen z Milevska a blízkého okolí, ale i z Čimelic nebo Nadějkova na Táborsku, je od tisíce do čtyř tisíc korun za měsíc. Oběd stojí 25 korun.