Návrh vládního nařízení, které snížení počtu poboček umožní, bude vláda schvalovat zřejmě příští týden. Pošta chce tímto krokem snížit ztrátu. Ta za loňský rok dosahuje 1,5 miliardy korun. Pokud by nepřijala úsporná opatření, skončila by letos v insolvenci.

Vlnu nevole zdvihlo například zrušení pobočky v Milevsku. Jedná se o bezbariérovou hlavní poštu na sídlišti. Ta vloni v závěru roku prošla rekonstrukcí a dá se u ní dobře parkovat. "Hlavně, že v Milevsku zruší poštu, která má bezbariérový přístup a nechají tu, na kterou se starší a nemocný člověk ani nedostane," komentovala na facebookové stránce Píseckého deníku Helena Hemmerová.

V jižních Čechách jich bude zrušeno celkem 18. V Českých Budějovicích pět poboček, v Jindřichově Hradci tři, v Českém Krumlově dvě, v Táboře tři, ve Veselí nad Lužnicí, Sezimově Ústí, Strakonicích, Písku a Milevsku po jedné.

Česká pošta zajistí od 1. července dostupnost poštovních služeb podle nově platné legislativy. Ta stávající počítala s 3 200 poštami po celé České republice, nově bude podle parametrů Českého telekomunikačního úřadu možné zajistit pokrytí poštovních služeb 2 900 pobočkami.

Česká pošta. Ilustrační snímek
Transformace České pošty? Změny budou stát přes osm miliard korun, řekl Rakušan

Zájem o poštovní služby dlouhodobě klesá. Za posledních pět let na pobočkách o 40 procent. A to vlivem digitalizace, díky které lze zařídit řadu služeb nikoli osobní návštěvou pošty, ale v on-line prostředí. Český telekomunikační úřad proto na to zareagoval a upravil parametry rozložení poboček ve svých normách. Nově tak každá obec s počtem obyvatel nad 2500 nemusí mít poštu v docházkové vzdálenosti do dvou kilometrů, ale do tří. V pobočkové praxi České pošty to znamená, že z nynějších 3 200 pošt bude po změně legislativy 300 nepovinných a ty Česká pošta z ekonomických důvodů zruší bez náhrady.

Česká pošta neuzavírá pobočky v obcích, kde sídlí pouze jedna pošta. Zároveň se redukce pobočkové sítě netýká pošt Partner, kterých je po celé České republice aktuálně 819. Pobočky, které budou nově spádové pro klienty, jejichž pošta byla zrušena, zajistí dostatečnou kapacitu pro jejich obsluhu. Všechny pošty, které Česká pošta provozuje, jsou schopné zajistit požadovaný standard služeb.

Hejtman: Je třeba najít ekonomicky udržitelný a fungující model

Pochopení pro krok vlády má jihočeský hejtman Martin Kuba: „To, že byl současný ekonomický model fungování pošty neudržitelný, bylo jasné dlouho a je logické, že vláda, pokud chce takovou službu občanům zachovat, musí nalézt ekonomicky udržitelný a racionálně fungující model, který obstojí v době neustálého nárůstu digitální komunikace a konkurence v oblasti logistiky," reagoval a nechce se nyní vyjadřovat ke konkrétním případům rušených poboček. „Jejich výběr měl vycházet z detailní analýzy pracovníků pošty a seznam by měl být diskutován se starosty, nehodlám se pouštět do hodnocení jednotlivých poboček, protože na to nemám dostatek informací," vysvětluje hejtman. To ale neznamená, že nepředpokládá, že se bude o některých poštách ještě vyjednávat. „Je logické, že tohle téma vyvolá velkou politickou diskuzi, protože se redukuje veřejná služba tam, kde jsou na ni lidé zvyklí. Za sebe bych jen všechny aktéry požádal, abychom tu diskuzi vedli co nejracionálněji s vědomím toho, že veřejné rozpočty jsou jen jedny a musíme z nich jako společnost zaplatit důchody, léčby pacientů v nemocnicích, provoz kvalitních sociálních služeb, školství, funkční policii, složky IZS a další věci a že je nutností hledat takové cesty, kde jsou veřejné prostředky vynakládány co nejúčelněji," uzavřel Martin Kuba.