JAZZ WORLD PHOTO je celosvětová soutěž, do které se mohou přihlásit fotografové bez jakýchkoliv limitů – je jedno, zda je někdo amatér nebo profesionál. Stejně jako v jazzové hudbě zde nezáleží na věku či národnosti autora. Rozhoduje pouze kvalita a nápaditost výsledné fotografie. Do soutěže lze přihlásit jen jednu jedinou fotografii z uplynulého roku. Fotografie musí nějakým způsobem vycházet z jazzu, blues, world music a přidružených žánrů. Stačí pak svou fotografii a informace o sobě poslat prostřednictvím www.jazzworldphoto.com, na němž jsou i veškeré informace o soutěži.

Mezinárodní fotografická soutěž JAZZ WORLD PHOTO dospěje k vyhlášení vítězů při finálovém koncertě festivalu JAZZINEC v Trutnově. Odborná porota vyhodnotí třicet nejlepších fotografií a z nich pak vybere tři vítězné. Všech třicet nejlepších snímků ročníku pak tradičně putuje po vlastech českých, moravských, evropských a i amerických. Od roku 2014 proběhly výstavy na řadě festivalech a v galeriích v Evropě (Česká republika, Slovensko, Polsko, Belgie, Itálie), ale i v New Yorku. Všechny ročníky výstavy Jazz World Photo doputovaly i do Písku. Každý rok v lednu je výstava zapůjčena do prostor Galerie Portyč.

Jazz World Photo vytvořil nový fenomén, který si klade za cíl nejen propagovat jazzovou hudbu, ale i propojovat lidi, kteří jazz milují a mají na něj různé pohledy.

Umělecká úroveň jazzové fotografie zaznamenala výrazný kvalitativní posun. „Už to není jen o tom, že jsou vyfoceni nejznámější muzikanti,“ upřesňuje Tomáš Katschner, dramaturg festivalu Jazzinec a spoluorganizátor soutěže Jazz World Photo. „Je to více o emocích, atmosféře a výtvarné stránce," dodal. Aktivita Jazz World Photo vznikla původně jako trochu bláznivý nápad, který k životu přivedla trojice nadšenců – fotografů Patrika Marka a Ivana Prokopa a dramaturga a organizátora mezinárodního hudebního festivalu Jazzinec Tomáše Katschnera.

JAZZ WORLD PHOTO je od začátku součástí akce INTERNATIONAL JAZZ DAY.

Centrum kultury města Písek