Teplé počasí popohání zahrádkáře, kteří už chystají záhony na sazenice brokolice, zelí, kapusty a další zeleniny. „Ale ty přijdou na řadu až tak za 14 dní," dodal Jiří Hromádka. Zahradníci začátkem dubna budou mít napilno s roubováním okurek a letos poprvé připraví i roubovaná rajčata.

Také přílety ptáků z jihu jsou letos o čtrnáct dní uspíšené. „Je to ale individuální, někteří to risknou a přiletí dřív, jiní vyčkávají. Dnes jsem například poprvé v letošním roce slyšel modráčka," konstatoval včera zoolog Prácheňského muzea v Písku Jiří Šebestian, kterého jsme zastihli u Řežabince, největšího rybníka na Písecku.

Čápa ale zatím nikde nezaregistroval. „S těmi je to složitější, na Písecku se jich moc nevyskytuje, aspoň pokud mluvíme o čápech bílých," řekl.

Pokud jde o mláďata, na ty je i přes teplé počasí ještě brzy. „Husy už nějakou dobu sedí na vejcích, což je také tak o čtrnáct dní dřív, ale na rození mláďat je ještě čas," doplnil Jiří Šebestian.

Fontány po zimě začnou probouzet pracovníci Městských služeb Písek (MSP). „Spravujeme fontány na Havlíčkově náměstí, v Palackého sadech a na rohu Chelčického a Budovcovy ulice. Všechny zprovozníme v dubnu, až nebudou hrozit ranní mrazíky," řekla mluvčí MSP Lenka Gareisová. I největší písecká fontána na nádvoří Sladovny bude spuštěna v dubnu. „Nejdřív musíme zařízení vyčistit, prohlédnout a případně opravit," uvedl Zdeněk Kadlec, vedoucí technického úseku Sladovny.

Jarní rovnodennost nastala ve čtvrtek 20. března v 17.56 hodin středoevropského času.