Městská slavnost by neměla být pouť pořádaná cizí agenturou, kde by vystupovali cizí umělci. Naopak by měla ctít historii, oslavovat a dobře prezentovat město a místní spolky, nekopírovat jiné slavnosti 
a nabízet multižánrový program.

Takto vidí ideální slavnost Písečáci pohybující se kolem kulturního dění, kteří se sešli v pondělí v podvečer na projednávání kulturní strategie města.
Podle autorů strategie, kterými jsou Ida Kaiserová 
a Roman Černík, je městská slavnost Dotkni se Písku 
i řada jiných slavností ve městě velkým tématem. „Názory na slavnost se hodně rozcházejí. Každý chce něco jiného," podotkl Roman Černík.

Zároveň ale vypíchl, že Písek má mnoho různých slavností či festivalů, které mají nadregionální význam.

Přítomní se na besedě také zabývali tím, jak by mohl z kulturního hlediska Písek vypadat za dvacet let. Shodli se v podstatě jen na tom, že tady stále bude Kamenný most a řeka Otava. 
V Písku by se měly udržet také festivaly a spolky, městská slavnost, knihovna, Sladovna, kultura pro děti
a mládež, alternativní a digitální kultura, ale mohou tu zbýt také diskotéky 
a prázdné domy.

Dalším z úkolů, které dávali autoři strategie účastníkům besedy, bylo říct, co by měly do budoucna plnit tři největší kulturní instituce ve městě, a sice Sladovna, knihovna a centrum kultury. „Centrum kultury by mělo nabízet hlavně různorodost, a to nejen žánrovou, ale i pro různé věkové kategorie," podotkl za skupinu hodnotící centrum kultury předseda kulturní komise 
a písecký zastupitel Jiří Hladký. Knihovna by měla především půjčovat knihy, zaměřit se na přednáškovou a vzdělávací činnost a na nové technologie. „Prostor by měl být volně přístupný, mělo by zde být centrum regionální literatury či odborné a vědecké pracoviště," konstatoval za skupinu komentující knihovnu Zbyněk Konvička.

Sladovna má hlavně zůstat kreativní a co nejvíc interaktivní. „Měla by se zaměřit také na rozvoj pohybu a motoriky dětí 
a sklepní prostory by mohly sloužit jako multifunkční prostor," poznamenal člen kulturní komise a pořadatel kulturních akcí Robin Mikušiak za skupinu posuzující Sladovnu.

Načerpané podněty z besedy zahrnou Ida Kaiserová a Roman Černík do strategie, jejíž první část by měla být hotová do konce listopadu. Celou ji pak odprezentují zastupitelům.