Dva dny předtím, v neděli 2. června, tedy před 30 lety, přejel přes padlou železnou oponu z Bavorské Železné Rudy do Prahy první vlak. Vyrazil v 5.50 z Deggendorfu a jako zvláštní spoj odtud vezl prezidenta bavorského sněmu Wilhelma Vorndrana, starostu Dietera Görlitze, média, ale také obyčejné zájemce a městskou kapelu s kapelníkem Karlheinzem Löfflmannem.

Odjezd byl logistickou výzvou – vlak se dvanácti vagony a dvěma lokomotivami byl dlouhý 500 metrů, dvakrát delší než peron. Nádraží si vypomohlo dřevěnými pomocnými nástupišti.Historická jízdenka.Historická jízdenka.Zdroj: Deník/PNP

“Teprve poté, kdy Deggendorfští opouštěli po posnídání bílých klobás ve velkém stanu po přijetí starostou Josefem Gabrielem hraniční nádraží v Bavorské Železné Rudě směr Čechy, přiletěl na místo kancléř Helmut Kohl ve vrtulníku,” píše PNP. “Oficiálně otevřel před 20 000 diváky nádraží a tím hranici. Občané Deggendorfu tedy před ním byli opravdu ,o nos´…”

Zvlášť dobře si účastníci pamatují také přijetí v Praze u předsedy parlamentu Alexandra Dubčeka, historicky významné osobnosti, iniciátora Pražského jara 1968, které násilně zničil Sovětský svaz, popisuje dále pasovský deník a připomíná, že po pádu hranic znovu přišel na scénu, aby jako druhý muž státu po Václavu Havlovi integroval Československo do svobodné Evropy.

“Pro mnoho cestujících z Deggendorfu byla návštěva Prahy, která začínala přijetím v Paláci kultury, návratem do staré vlasti,” pokračuje list. “Se slzami v očích prožívali kdysi uprchlí a vyhnaní tuto konečně znovu získanou svobodu…”

Po obědě si bavorští hosté prohlédli Prahu včetně Hradu a Václavského náměstí při projížďce 23 autobusy, a než nasedli do vlaku zpátky, postarala se deggendorfská dechovka o další působivý zážitek – zahrála českou a německou hymnu, uvádí PNP. O půlnoci byla výprava zpátky na první koleji jejich města.

Zájezd bylo samozřejmě třeba připravit. Günther Löffelmann předtím organizoval “knedlíkové expresy”, ale začátkem června žádný jet neměl, Německé dráhy měnily jízdní řády. Löffelmann a Fritz Huber museli výjimečnou cestu vybojovat. Zároveň Dieter Görlitz pootevíral vrátka u bavorské vlády a prezidenta zemského sněmu Wilhelma Vorndrana. Ten musel vlak doprovázet, aby byly splněny náležitosti protokolu návštěvy na čs. vládě. Tu zase Löffelmann zařizoval přes svého přítele Bohuslava Balcara, domažlického spisovatele a překladatele, a poslance Karla Stomeho. Ještě ve čtvrtek před odjezdem přijal v Praze delegaci organizátorů cesty Alexander Dubček a ujistil je, že se na Deggendorfské těší.

“Na šestihodinové cestě zpátky si účastníci zájezdu měli moc co vyprávět. A v obou bufetových vozech soupravy byl proviant spotřebován již před Železnou Rudou,” končí PNP citací 30 let staré zprávy redaktora Harryho Bauera, který delegaci provázel…

Vzpomínají po 30 letech.Vzpomínají po 30 letech.Zdroj: Deník/PNP

Na snímku jsou organizátoři zájezdu Günther Löffelmann (vlevo) a Fritz Huber, na malém obrázku je tehdejší jízdenka. Foto: Deník/PNP/Schreiber

Vyšlou studenti sondu do stratosféry?

Velký den bude mít ve čtvrtek 3. června jedenáct studentů profesora fyziky Tobiase Hintera na Evropském gymnáziu Auhof v Linci. V 10 hodin budou na školním sportovním dvoře vypouštět latexový balon se čtyřmi kubíky helia, který má vynést do výšky 30 000 metrů sondu. Ta se má vrátit na Zemi se spoustou dat, jak žáci očekávají.

Souprava vynese také padák, kameru, měřicí přístroje a vysílač GPS, popsaly OÖN. Start musí ještě povolit řada odpovědných míst od Austro Control po letiště Linec-východ, a “přivolit” musí také počasí… Cestou do stratosféry se balon bude se snižováním tlaku vzduchu neustále rozpínat, až praskne. Sonda se pak má vrátit na padáku, podle aktuálního výpočtu ke Steyru. Let má trvat asi tři hodiny. Posbíraná data o tlaku vzduchu, vlhkosti, teplotě atd. bude školní tým společně vyhodnocovat.

Souprava po výlet do stratosféry.Souprava po výlet do stratosféry.Zdroj: Deník/OÖN

Sonda je na snímku. Foto Deník/OÖN

Covid zavřel peněženky

Rakouské domácnosti vydávaly loni v začátku koronakrize významně méně. Statistik Austria prezentoval v úterý průzkum spotřeby při prvním lockdownu od poloviny března do konce června 2020. Dosavadní průměrné měsíční vydání 3250 eur kleslo o 13,5 procenta. Výdaje na gastronomii spadly o skoro 56 % na 194 eura, protože restaurace, kavárny a fastfoody byly zavřené. Na módu a boty lidé vydávali průměrně 136 eur, o 30 % méně než před rokem. Výrazně méně platili také za sportování, kulturu, volný čas, hygienu a pohonné hmoty. Plus 11 % zaznamenaly potraviny a nealkoholické nápoje (392 eur). Ty představovaly v rozpočtu domácností 12,1 %. Čtvrtina měsíčních výdajů privátních domácností padla na bydlení a energie, 13,9 % na dopravu, 13,5 % na volný čas, hobby a sport.