Kolikrát měsíčně by se měl svážet směsný komunální odpad? Podle obyvatele Sepekova Pavla Bočana je zbytečné hlavně v létě, aby se popelnice vyvážely každý týden. „Ten, kdo třídí, ji za týden nemůže naplnit. Je to mrhání penězi," řekl ke svozu Pavel Bočan.

Ne všichni obyvatelé to tak ale vnímají. Starostka Pavlína Bambuškarová připomněla, že změnu letního svozu z dvoutýdenního intervalu na týdenní lidé požadovali a obec jim vyšla rozhodnutím v minulém volebním období vstříc. „Obyvatelé říkali, že je nesmysl svážet v létě odpad jednou za čtrnáct dní, odpadu je stejně nezávisle na ročním období a že popelnice zapáchají," citovala názory lidí z obce.

Obyvatel reagoval, že pytlíky od masa, které by mohly v létě zapáchat, se mohou vypláchnout a dát do nádob na plasty. Pavel Bočan se také přimlouval za to, aby si lidé, kteří potřebují vyvážet popelnice každý týden, zaplatili něco navíc, třeba formou nějaké nálepky.

Městys změnu systému svozu neplánuje. Nejde podle starostky zařídit, aby se vyhovělo potřebám úplně každého.

Podle Michala Polaneckého ze Služeb města Milevska, které svážejí odpad z Milevska, jeho místních částí a ještě z devíti obcí, nelze říci, jaký je ideální svoz. „Vždy záleží na místních poměrech a možnostech třídění odpadu. Pokud obec nabízí nádoby na papír, plasty, sklo a nyní už i bioodpad, je reálné dospět přes léto ke svozu jednou za čtrnáct dní, což se nyní začíná provozovat i v Milevsku," vysvětlil Michal Polanecký.

Prakticky všechny obce, kde komunální odpad svážejí, mají interval svozu v létě jednou za čtrnáct dní a přes zimu jednou za týden. „Konkrétní poměry v dané obci však musí vyhodnotit místní samospráva, nelze je paušálně hodnotit od stolu. V Milevsku je například svoz bioodpadu jednou za 14 dní a v Písku jsou některé lokality řešeny dvakrát do týdne, což je poměrně velký rozdíl," porovnal.

Jakousi raritou v regionu je obec Kučeř. Přes léto odtud svozová firma sváží odpad jednou za měsíc a přes zimu jednou za dva týdny. Podle starosty Bohuslava Bartůňka je to dostačující. „Tenhle systém u nás funguje mnoho let. Nikdo si na něj nestěžoval. Kdyby to lidem nevyhovovalo, určitě by se ozvali," vysvětlil starosta, podle kterého se v obci na velmi dobré úrovni třídí odpad. Zároveň vyzdvihl spolupráci se Službami města Milevska, které obci vychází vstříc, a když lidé potřebují v zimě častěji vyvézt popelnici, přijedou.

V Sepekově platí lidé za odvoz komunálního odpadu 500 korun a například v Kučeři je známkový systém, jedna známka vyjde na 50 korun.