VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jablek je letos méně, přesto dnes v Mirovicích začínají moštovat

Mirovice – Do mirovické moštárny jezdí pro jablečný mošt rok co rok už třicet let a není tomu jinak ani letos. Manželé Božena a Jiří Housarovi z Dolních Nerestců v úterý přivezli svá jablka i lahve a vzali si mošt.

26.9.2013
SDÍLEJ:

Moštárna v Mirovicích.Foto: Deník/Lucie Kotrbová

„Teď tady ještě není moc lidí, jindy se tu také stojí fronty," konstatoval Jiří Housar.

Jak manželé říkají, mají početnou rodinu, a tak moštu spotřebují hodně. „Bereme si sto padesát lahví a do Vánoc budou pryč. Pak přijedeme znovu," smějí se.

Do moštárny přivezou vlastní jablka, ale mošt si klidně vezmou z jablek někoho jiného. „Vím, jak to tady funguje a že jsou tu hákliví na kvalitu, takže se nemusím bát, že by v moštech bylo něco špatného," doplnil Jiří Housar.

Moštárna jablka vykupuje od pondělí, ale není to žádná sláva. „Rozjíždíme se dost pomalu, protože je méně jablek, než bývá obvykle. Lidé je mají ještě na stromech a postupně je sundavají," zmínila Alena Jannacková, předsedkyně Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Mirovice, který moštárnu provozuje.

„Máme zatím vykoupené čtyři vozy jablek, ale potřebujeme aspoň tak osm, než začneme moštovat, aby se to vyplatilo a jen jsme si neumazali stroje," řekla Alena Jannacková s tím, že samotné moštování by mělo začít ve čtvrtek 26. září. „To budeme drtit a lisovat a v pátek začneme stáčet," dodala.

Výhodou je, že moštárna má velké zásoby z loňska, takže má zájemcům co prodávat. „Loňský mošt je kvalitní a dobrý, dokonce sem jezdí zákazníci, kteří sice přivezou letošní jablka, ale chtějí výhradně loňský mošt. Je pěkně uložený a máme ho i dobře skladovaný," vysvětlila předsedkyně zahrádkářů.

V loňském roce byla sezona hodně dobrá, mirovická moštárna vytočila kolem sedmdesáti tisíc lahví jablečného moštu.

V moštárně pracuje patnáct lidí. Jsou to vesměs dlouholetí pracovníci, jen jeden zaměstnanec je letos nováček.

Ceny moštu zůstávají stejné jako loni, a sice dvanáct korun za lahev o obsahu 0,7 litru v případě, že si zákazník přiveze vlastní jablka, a čtrnáct korun v případě, že ne. Moštárna dále nabízí jak mošt sterilizovaný, tak i surový, který stáčí výhradně z vlastních jablek zájemce a do vlastních nádob.

Autor: Lucie Kotrbová

26.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čimelice, restaurace Na Hvížďalce. Ilustrační foto

Na Hvížďalce dárkyně potkala první lásku

Děti si užily fotbalové dopoledne s TJ Hradiště.
5

Děti si užily fotbalové dopoledne s TJ Hradiště

Hasiči vyjížděli k nehodám do Oslova a do Hrejkovic

Písecko - Čtvrteční ráno (23. listopadu) bylo nepříjemné pro řidiče dvou osobních aut.

Diacel Písek připravil besedu hlavně pro sportující děti

Písek - V sobotu 18. listopadu uspořádal Diacel Písek v Café restaurantu U Kamenného mostu další besedu, která se týká velmi závažného onemocnění – diabetes mellitus.

Divočáky kontrolují kvůli moru také na jihu

Jižní Čechy – Ačkoliv se v jižních Čechách u divočáků nákaza africkým morem prasat neprokázala, veterinární opatření platí i tady.

Ve čtvrtek mrzlo, ale ne všude

Jižní Čechy - Ve čtvrtek ráno viděli Jihočeši na teploměrech mráz, ale neplatilo to po celém kraji.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT