Christine Tan jezdí po světě, fotí luxusní interiéry a krásné krajiny.Zdroj: Deník/ Radka DoležalováSvými fotkami a postřehy z cest napomáhá cestovnímu ruchu. Je totiž profesionálním „luxury influencerem“ (člověkem, který se vyzná v luxusu a dokáže mít vliv i na ostatní lidi, kteří sledují její Instagram, tedy sociální síť zaměřenou na fotografe). V minulém týdnu navštívila paní Tan Lipensko a prý se doslova se zamilovala do Frymburka a Lipna. O tom, co všechno musí ovládat, aby se mohla pomocí Instagramu živit, jak se jí podařilo v bussinesu sociálních sítí prosadit, kdo jí založil její instagramový účet, i o tom, že tráví polovinu roku bez svých dětí a je její práce snů, kterou ji leckdo může závidět, dokáže být někdy i skličující, vyprávěla Christine Tan redaktorce Deníku Radce Doležalové.


Jak jste se dozvěděla o tom, že je to na Lipně hezké?

V minulém roce jsem spolupracovala s Jihočeskou centrálou cestovního ruchu. Lipno bylo částí kampaně. A opravdu se mi tu líbilo. Loni jsem tu byla jeden den a jednu noc, proto jsem přijela ještě jednou. Letos tu trávím více času, celkem tři dny.

Rozhodla jste se přijet sama, protože se vám tu líbilo, nebo je to další kampaň?

Chtěla jsem se sem vrátit, abych mohla více fotit.

Slyšela jsem, že si tu dokonce vybíráte domek, je to pravda?

Ano. Je to tu opravdu klidné a připomíná mi to tu Halstatt. Líbí se mi také, jaké tu máte počasí. Nemám ráda horko. Chtěla bych mít domek u přehrady nebo ve Frymburku, protože je to tu doopravdy malebné.

Kde jste doma?
Jacarta v Indonésii.

Kolik času trávíte na cestách?
Půl roku.

Jak jste se k této profesi dostala?

Už během studia na univerzitě jsem ráda fotila. Byl to můj koníček. Zároveň jsem vždycky měla moc ráda krásné luxusní interiéry, hotely, to je moje vášeň. Když jsem byla někde na dovolené, fotila jsem si je a dávala na instagram a psala jsem k tomu jaké to v kterém hotelu bylo. A po nějaké době, i když jsem nevěděla přesně proč, si mě začali vyhledávat lidé a začali mě zvát, abych k nim přijela a fotila a psala o jejich hotelích. Neplánovala jsem to, ale stalo se to. A pak se začaly ozývat cestovatelské časopisy. Měla jsem velké štěstí. Ale i když to začalo nečekaně, musela jsem pro to i mnoho udělat a tvrdě pracovat. Kdo by si myslel, že stačí sem tam něco nafotit a nasdílet to, ten by se velmi mýlil. Hodně času musíte strávit komunikací s fanoušky, pracovat a zlepšovat se ve focení

Čím fotíte? Stále mobilem?
Ne, brzy jsem si pořídila profesionální zrcadlovku.


Kolik domů po světě jste už koupila? Jak často se vám tak moc líbí někde jako ve Frymburku?

Ne, vůbec to není obvyklé, že by se mi někde tak líbilo, že bych zvažovala koupi domu. Jsem sice spíše městský typ, ale ráda vyrážím na venkov, do hor a do přírody. Tady ve Frymburku je doopravdy klid. Když jsem dneska ráno čekala na východ Slunce, vypadalo to tu skutečně snově, jako kdybych byla v pohádce a ne ve skutečném světě. Člověk tu dobije energii.

Můžete říct další jihočeská místa, kde se vám líbilo?

Tady je to nejlepší.

Jak jste se od interiérů a módy dostala k tomu, že tak výborně fotíte krajinu? Měla jste mentora nebo inspirátora?

Inspiroval mě Instagram. Když jsem začínala, tak jsem sledovala jiné fotografy a cestovatele a pokoušela jsem se fotit tak krásně jako oni. Tak jsem se učila. Tenkrát jsem ještě jsem necestovala tolik, protože moje děti byly malé. Ale jela jsem na Bali a tam jsem pořád fotila. A v Jakartě je také fotografická komunita. Neučila jsem se fotit ve škole.

Co je váš původní obor?

Studovala jsem ve USA módu. Jsem tedy zvyklá koukat na krásné věci a myslím, že mám pro ně oko. A právě dobré oko je pro focení to hlavní.

Říkala jste, že máte děti. Jaký je při této práci Váš rodinný život?

To je opravdu těžké. Když mají děti prázdniny nebo o Vánocích, jezdí se mnou. Po zbytek roku ale musí chodit do školy.

Už vaše děti mají také instagram?

Moje dcera byla ta, kdo mi založil instaramový účet. Když jsem pak začala být na instagramu úspěšná, nesnášela mě za to, že se mi daří mít více sledujících, než měla ona. Ale už je to dobré, teď je na mě hrdá.

Jací jsou vaši instagramoví fanoušci? Co vám píšou a odkud jsou?

Muži i ženy, mladí staří. Často se mě ptají, jak začít, když se chtějí stát influencery jako já. Děti dříve chtěly být doktory nebo právníky nebo architekty, ale teď chtějí být instagramovými influencery. Vidí, že je tak možné cestovat po celém světě, být svobodný a nezávislý. Takový je dneska trend.

A jaký je skutečný život při takové práci?

Když se tím člověk má doopravdy živit, je to těžké. Často cestuji sama. Proto s sebou ráda beru svojí sestru, aby mi dělala společnost. Protože je to často depresivní. Musím někam přijet, vyfotit, natočit video, stáhnout do počítače, umístit na Instagram. Je kolem toho hodně administrace a také opravdu hodně vyjednávání. Nestačí vyfotit pěkné fotky. Když nemáte marketingové dovednosti, schopnost pracovat v týmech, je to složité. Někteří lidé také dělají luxury travel, ale sami vypadají tak trochu ušuntěle. To pak nejde domluvit žádný obchod. Proto jsem velmi opatrná, když se obchoduji, a nemůžu jít pod svojí úroveň. Je důležité pracovat na své značce. Někdy dostávám nabídku, která je lukrativní, ale šla bych v ní pod svoji úroveň. To si jako luxury influencer nemůžu dovolit. Nezbytná je i zdatnost v sociálních médiích, musíte se hodně pracovat na komunikaci s fanoušky. Také potřebuji mít fyzičku. Pořád někam chodím, k jezeru, do hotelu, na hrad. Je potřeba maximálně využít čas, počasí, světlo. Občas dobíhám vlak nebo letadlo.

Jak odpočíváte?

Odpočívám, když jsem doma. Celou dobu spím. Je to tvrdá práce.

Jste šťastná?

Ano jsem velmi šťastná. Sice jsou při mé práci momenty „up and down“, ale jsem velmi šťastná. Práce v módním průmyslu, byla velmi náročná a stresující. Tohle je moje práce snů. Když jsem byla mladá, měla jsem sen se podívat do Evropy. Teď jsem tu téměř každé dva měsíce. Mám velké štěstí a zároveň musím skutečně tvrdě pracovat. Podpora rodiny je pro mě také zásadní.

Jak dlouho takto pracujete a jak dlouho myslíte, že to dělat budete?

Profesionálně to dělám 4 roky. A předpokládám, že u toho zůstanu ještě minimálně pět let.