Sladké tmavé víno odrůdy Regent se vyjímá na vinici v centru města Hluboká nad Vltavou.

V nejbližších dnech tuto vinici čeká sklizeň. Postará se o ni Lubor Dušek, zahradník, který se tu

o vinice stará 14 let. „Hlubockou vinici inicioval pan starosta Jirsa. Měl tady návštěvu z partnerského vinařského města z Německa, a tak ho napadlo, že tu vysázíme révu. Sazenice jsme dostali právě z partnerského města v Německu. Pan starosta mě oslovil a vysázeli jsme je,“ popisuje zrod horní a dolní části vinice, které se rozprostírají pod Knížecím dvorem.

V horní části vinice roste podle zahradníka Lubora Duška víno úspěšněji. Dolní část má větší problémy. „V blízkosti dolní části vinice rostou stromy a berou jí mnoho vláhy. Tady nahoře máme sto hlav a dole bylo původně dvě stě hlav, dnes jich tam zbylo zhruba sto,“ vypočítal zahradník. A utrhl tmavé kuličky vína Regent. „Je to odolnější, novější odrůda, nemusí se tolik stříkat jako ty klasické. Je relativně plodná. Regent je vhodná odrůda na produkci moštu či vína,“ říká pěstitel.

Víno sklízel částečně před hlubockým vinobraním, vyrábí z něho například burčák a každoročně jej lidé ochutnají právě na místním vinobraní. „Vinice je atrakcí pro Hlubokou, my z ní neprodáváme vůbec nic. Víno musíme užít pro vlastní potřebu. Letos je vína tolik, že budeme asi hrozny rozdávat. Na Hluboké právě díky vinici vznikly slavnosti vína. „Je to hezká akce a ochutnává se tady dobré víno,“ líčí dvaapadesátiletý muž, jehož matka pochází z Moravy a tak má s vinicemi bohaté zkušenosti.

Vinice, které rostou na svahu, musí pěstitel stříhat. „Vinice se také chrání proti houbovým chorobám, když je potřeba, musí se stříkat chemií. Letos jsme je stříkat nemuseli. Škůdci jako ptáci a vosy žerou víno každoročně. Letos je to relativně dobré, víno ještě před týdnem nemělo cukernatost. V minulých letech ale v tuto dobu bylo víno už zralé. Myslím si, že bude zralé koncem tohoto týdne nebo následující týden,“ naznačuje zahradník s tím, že víno sklízí většinou sám, občas má někoho při ruce.

Pěstitel Pavel Fučík se v Českém Krumlově stará o vysázené vinice v Klášterní zahradě Na Tramínu v areálu zrekonstruovaných Klášterů v Českém Krumlově na pozemcích města Český Krumlov. „Zde máme padesát hlav rostlin. Druhá vinice je u domku Egona Schieleho ve třetím meandru Vltavy, kde máme 30 hlav. Tato vinice již také v menší míře rodí, první větší sklizeň očekáváme příští rok,“ předvídá Pavel Fučík, se kterým se o vinice starají pořadatelé Festivalu vína Český Krumlov, Miroslav Reitinger, Václav Pecha a kamarád Miroslav Valha.

Vinice i vlastní víno jsou podle Pavla Fučíka, gestora festivalu, v biorežimu, na vinici bez chemických postřiků a mošt je zpracováván tradičně, bez chemických látek.

V Klášterní zahradě roste odrůda vína Solaris a Saphira se vyjímá u domku Egona Schieleho. „Obě jsou to odolné odrůdy vhodné do vyšších nadmořských výšek, které brzy dozrávají a jsou málo napadány škůdci,“ hodnotí Pavel Fučík s tím, že víno sklízeli v pondělí.

„Úroda byla nižší z důvodu sucha a hodně hroznů narušily a zkonzumovaly vosy. Vylisovali jsme třicet litrů moštu.Víno neprodáváme, provádíme ochutnávky v rámci Festivalu vína Český Krumlov.“