Zelenou ke koupání v Lipně dali tento týden krajští hygienici, a to i přesto, že rozbory ukázaly, že mírně zhoršená voda v Lipně přece jenom je. „Na pláži v Horní Plané byla překročena pouze hodnota ukazatele chlorofyl-a, v Černé v Pošumaví je překročena hodnota ukazatele vodní květ a chlorofyl-a,“ přiblížila MUDr. Marie Nosková z Krajské hygienické stanice. Na pláži v Lipně nad Vltavou voda dostala pomyslnou jedničku.

Zhoršená jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů je hlášená jen z Orlíku z Podolska.

„V lokalitě Staňkovský rybník na Třeboňsku je podle aktuálního rozboru je voda vhodná ke koupání. S ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezóny je však voda souhrnně hodnocena jako voda nevhodná ke koupání, to znamená voda, která neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitní systémem,“ upozorňuje dále hygienička.

Další odběry na všech koupacích vodách na jihu Čech jsou naplánované na pondělí, výsledky budou zveřejněné na webu Krajské hygienické stanice 1. srpna.

Přírodní koupaliště - ilustrační foto
V přírodních koupalištích přibývá sinic. Nejlepší vodu má Lipno