Mimořádná událost čeká příští rok obec Hrejkovice. Připomene si 800 let od první písemné zmínky Hrejkovic a Níkovic. To je osada, která pod obec spadá. Zároveň budou hrejkovičtí hasiči slavit 120 let sboru.

Starostka Hana Kašparová považuje za důležité už zahájit přípravu na slavnost, zatím existuje jen její nástřel. „Při této příležitosti chceme zorganizovat setkání rodáků. Předběžně by se oslava měla konat první červencový víkend příští rok. Využije na to sál kulturního domu, kde by byly k vidění například staré fotky obce. Hlavní oslavy by se odehrály u nového hřiště, kde bychom postavili stan a kde by byl kulturní program a vystoupili tu hasiči," nastínila Hana Kašparová.

V říjnu bude mít vedení obce schůzku s kulturní komisí a začne se oficiálně připravovat program.

Už nyní je jasné, že areál, kde je od loňska nové víceúčelové hřiště a od konce srpna nové dětské hřiště v přírodním stylu, poslouží k oslavě. Starostka je ráda, že sportoviště, kde se dá hrát tenis, basketbal či volejbal, se těší zájmu lidí. „Hřiště je využívané. To je důležité," pochvaluje si starostka s tím, že se tak nepotvrdily pesimistické hlasy, které říkaly, že je hřiště na obec moc velké sousto a že nebude využité.

LENKA JEDLIČKOVÁ ráda chodí na procházky k Hrejkovickému  rybníku.

Hřiště má své správce a zájemci z řad místních lidí si jej mohou zamluvit i elektronicky. „Jsou časy, které jsou pravidelně zamluvené," podotkla starostka, která je ráda, že se s pozitivním ohlasem setkalo i nové dětské hřiště. Nachází se hned vedle sportoviště a obec na něj získala čtyřsettisícovou dotaci, 170 tisíc pak zaplatila ze svého.

Výhodu vnímá místostarosta Jaromír Halíř v poloze areálu, který se nachází u Hrejkovického rybníka. „Je to mimo vesnici a lidé se nemusí bát, že by je něco srazilo," vysvětlil místostarosta.

Další plus představuje to, že se dá do areálu dostat bezpečnou cestou a sportovci a děti nemusí jít po hlavní silnici. Tato cesta je využívaná i místními, kteří k rybníku chodí rádi třeba jen na procházku. Tak jako Lenka Jedličková, která se do Hrejkovic přivdala. A co na obci oceňuje? „Máme tu hodně zeleně a hezká zákoutí. Dcera a manžel rádi fotí, takže i rybník je jejich častým cílem," popisuje Lenka Jedličková, která jako hlavní problém obce vnímá dopravní zatížení.

LADISLAV KLÍMA je rodákem             z Pechovy Lhoty. Svoje bydliště by neměnil. „Jsem tu spokojený,“ říká.

Ladislav Klíma z Pechovy Lhoty, která je také součástí obce Hrejkovice, je rád, že se vylepšuje vzhled obce a zvětšuje se nabídka trávení volného času. „Na mysli mám nové sportoviště i dětské hřiště u Hrejkovického rybníka," upřesňuje. Co se týče jeho bydliště, na něm vyzdvihuje zrekonstruovanou hospodu, velké kulturní vyžití i udržované veřejné prostranství. „Co by se tu mělo zlepšit? Napadá mě, že by byla potřeba vybudovat kanalizaci a čistírny odpadních vod," je přesvědčen.

To je otázka budoucnosti, reálné je aktuálně něco jiného – další vylepšení sportovního areálu u Hrejkovického rybníka. „Zatravnili jsme hřiště na fotbal, bylo to složité kvůli letošnímu počasí, přesto trávník vypadá poměrně pěkně. Přes zimu bychom měli nechat vyrobit branky a na jaře už vše bude připravené," vyjmenovala jeden z úkolů starostka.

Nový areál by se měl v příštích letech stále proměňovat. Obec počítá s tím, že by tu vysázela novou zeleň a prořezala současné dřeviny.