Společně s majory ve výslužbě Václavem Hýskem a Jiřím Růžičkou tentokrát jihočeské Deníky oprášily další brutální zločiny a zaměřily se na ty nejděsivější. Blíže se podíváme na loupežné přepadení v Kauflandu v Budějovicích, pokus o vraždu novorozence v Dolním Dvořišti či vyřizování podnikatelských účtů, kdy poškozený skončil uškrcený ocelovým lankem zasypán vápnem a zahrabán v hromadě kamení u Vitějovic.

Jihočeská kriminálka a 14 zločinu, které řešila před 22 lety.Pro zvětšní klikněte.Zdroj: Deník/ Redakce

Přepadení sekuriťáka u Kauflandu

Mezi zajímavý zařadili vyšetřovatelé hned ten druhý případ, 17. ledna, kdy začali prověřovat loupež u supermarketu Kaufland Na Sádkách v Českých Budějovicích. Té se kolem 19. hodiny dopustili dva pachatelé maskovaní kuklami. „Ten den přepadli pracovníky bezpečnostní agentury, která zde pravidelně vybírala v tuto dobu tržbu,“ vysvětlil Jiří Růžička.

K trezorové místnosti v tu dobu přijela dodávka. „Jeden z ochranky zůstal ve voze, druhý šel dovnitř převzít denní tržbu ve formě kufrů s penězi, to byl právě přepadený Martin K.,“ upřesnil Václav Hýsek.

Zločin. Ilustrační foto.
Zločiny z archivu: Uškrcen za jízdy autem

Pachatelé, bratři Petr a Pavel Šlapákovi, tenkrát stříleli. „Použili dva výstřely. Přestože měl K. bezpečnostní vestu, projektil prošel mimo ni bokem a druhý do ruky, ke smrtelnému zranění ale nedošlo,“ zmínil.

Se svým lupem prchali od Kauflandu přes Stromovku k lávce a Dlouhému mostu, odnesli si hotovost ve výši více než milion korun a deset tisíc šilinků. „Peníze mezitím vybrali a kufr odhodili na tom místě do řeky,“ vzpomněl si na detail Růžička. Potom sedli na autobus MHD a odjeli směrem k nádraží.

Přepadení si plánovali již od října 1999. Jeden z kompliců Pavel Šlapák dříve pro bezpečnostní agenturu pracoval, a tak věděl, jak to chodí. „V několika případech předtím si na místě byli zjišťovat podrobnosti převozu hotovosti, mapovali si území a vše prověřovali dopředu. Vleže v parku sledovali, jak to chodí,“ dodal s tím, že na přepadení se předem i vybavili. „Zakoupili si neprůstřelné vesty a zbraně, s přepadením jim pomáhal ještě další kumpán,“ uvedl dále.

Ilustrační koláž.
Jihočeské devadesátky: Rok 1999 přinesl mordpartě smolnou třináctku případů

Ze svého lupu poplatili dluhy, koupili si nové auto a ještě jim zbylo. Nelegálně nabitých peněz si ale dlouho neužívali. K zadržení došlo 11. září téhož roku. Zapracovali na něm policisté z okresní kriminálky Jindřichův Hradec, jejichž poznatky vedly k lupičům z Budějovic a Nové Vsi. „Sbírala je zásahová jednotka za přítomnosti kriminální služby. Potom se ke zločinu pod tíhou důkazů doznali,“ dodal Hýsek.

Posypali ho vápnem a zahrnuli kamením

Vraždu společníka v podnikání Václava P. (26) si objednal po předchozí domluvě Jindřich Kordík (27) u Tomáše Turka (21). Na samotném činu se potom podílel Karel Novotný a Vlastimil Pinter. „Václava P. vylákali v noci 3. prosince 1999 kolem 23. hodin telefonicky z domu v Srníně, odkud ho odvezli autem přes Krumlov a mezi obcemi Prachatice a Vitějovice ho uškrtili na sedadle spolujezdce ocelovým lankem,“ popsal Růžička.

Potom tělo ukryli pod hromadu kamení. „Předtím ho posypali vápnem, zakryli kameny a odjeli pryč,“ upřesnil. Nejdříve se na případu pracovalo jako na pohřešované osobě. Lidské ostatky v rozkladu objevili za několik týdnů místem projíždějící lidé. „Šlo o muže se synem, které zaujal stavební materiál, hodící se jim do základů. Vrátili se s károu a když začali nakládat, objevili tělo rozežrané vápnem,“ popsal major Růžička.

K nálezu došlo 27. března. „Zavolali policii a začalo se vyšetřovat. Motivem byl konkurenční boj, protože Václav P. byl šikovný v oboru elektrika. Měli s Kordíkem firmu na osvětlení a ozvučení diskoték, opravoval jukeboxy. Nepohodli se, chtěl společné podnikání ukončit, osamostatnit se, a proto ho nechal odstranit,“ dodal k případu Hýsek.

Ilustrační foto.
Berdychův gang loupil i na jihu Čech, Houdek se rozmluvil v Budějovicích

Kordík měl najatým vrahům zaplatit i lopatu, krumpáč a vápno k odstranění mrtvoly. Při jejím ukrývání jeden z pachatelů ztratil mobilní telefon. „Na místo činu se museli ještě jednou vrátit,“ uvedl. Během zatýkání došlo k nahlášení přepadení. „Jeden z nich pracoval jako popelář. Zatýkali ho v Lišově, když byl v práci. Kluci ze zásahovky byli tak razantní, že to řidič popelářského vozu nahlásil na policii jako přepadení,“ vzpomněl si.

Kordík byl u soudu uznán vinným účastenstvím ve formě návodu na vydírání a dostal trest 18 měsíců odnětí svobody. Tomáše Turka soudní senát za vraždu odsoudil na 13,5 roku, zbývajícím dvěma spolupachatelům udělil tresty ve výši třinácti letech.

Porodila na odpočívadle a dítě odhodila jako odpad

Deset minut před 1. hodinou ranní 20. prosince 2000 oznámil Zdeněk Dubský na pohraniční policii v Dolním Dvořišti, že v odpadkovém koši na parkovišti kamionů před autorestem Nonstop našel tašku s novorozencem. „V té době teploty klesaly silně pod nulu a děťátko bylo značně podchlazené,“ upozornil major Hýsek.

Na místě nálezu vyšetřovaly pohraniční policie i okresní výjezd Český Krumlov. „Vše se zdokumentovalo a začalo rozsáhlé vyšetřování. Na místě se totiž i v noci vyskytovalo značné množství řidičů kamionů i osobních vozidel vracejících se z Rakouska,“ vysvětlil.

Zdroj: Deník

Novorozence objevil Polák Piotr Wiecek, který se zastavil na občerstvení a odpočinek. „Když šel natočit v mrazivé noci motor a dočerpat palivo, zaslechl z popelnice slabé sténání, písknutí. Myslel, že je tam kotě. Po otevření byl ale hodně překvapen, když našel živé miminko,“ dodal Hýsek.

Novorozence s igelitovou taškou, v které byl, odnesl na benzinku OMV v bezprostřední blízkosti. Silně podchlazené dítě vážilo 1780 gramů. „Šlo o děvčátko, které na těle nemělo žádné stopy po násilí. Narodilo se v rozmezí 33. až 34. týdne od početí,“ zmínil s tím, že holčička nejdříve putovala do českokrumlovské nemocnice a pak na novorozenecké oddělení do Budějovic. „Tady stabilizovali její stav, zjistili, že neměla podvázanou pupeční šňůru a na místě ji někdo odložil bezprostředně po porodu,“ upřesnil s tím, že mělo jít o několik minut, maximálně půl hodiny.

Rodila ve sprše

V igelitce s nápisem Galeria Kaufhof našli policisté mimo novorozence také zakrvácené útržky toaletního papíru a dámské hygienické potřeby. „Na základě těchto skutečností jsme určili pravděpodobné místo porodu, volně přístupnou sprchu autorestu, kde jsme ohledáním zjistili krevní stopy a ve vstupní chodbě v odpadkovém koši ležela i placenta,“ popsal Václav Hýsek.

Z prvotního šetření vyplynulo, že se zde zastavila mimo jiné dodávka s polskou SPZ, kterou cestovalo několik osob, převážně mužů, kteří posléze pokračovali směrem na Budějovice. „Výjezd a operativa kriminálky zareagovaly velice rychle, cestou operačního důstojníka požádali o kontrolu na trase Budějovice – Tábor, což se vyplatilo,“ zmínil.

Policejní fotografie Ivana Roubala.
Divoké devadesátky: Na jihu to byly bordely, domácí zabijačky i Roubal u Horusic

Vozidlo zastavili policisté před Táborem. „Bylo v něm sedm lidí polské národnosti, z toho dvě ženy, vracející se na víkend domů z práce v Německu nebo Rakousku. Ženy ale nejevily známky porodu,“ upřesnil Hýsek.

Případ si převzala krajská kriminální policie s kvalifikací vraždy ve stádiu pokusu. „Nastala zdlouhavá policejní rutinní práce, prověřování evidovaných těhotných žen s předpokládaným termínem porodu v tomto období, šetření mezi těhotnými prostitutkami a podobně, vše s negativním výsledkem,“ řekl.

Vyšetřovatelé předpokládali, že rodička místo znala nebo k němu měla nějaký vztah. V té době tu kvetla prostituce pouliční i ta provozovaná v night clubech. „Vzhledem k tomu, že taška a další předměty nepocházely z naší republiky, navázali jsme spolupráci i s příhraniční oblastí, rakouskými i německými policisty, opět bez úspěchu,“ podotkl major Hýsek.

Stopa je zavedla zpět

Když prověřili všechny poznatky a skoro už se ze zločinu stával pomníček, vrátili se k opětovnému vyšetřování dodávky. „Během dvou týdnu jsme zadrželi řidiče, který se rozhodl vypovídat. Netušil, že veze těhotnou, zastávka zde byla naplánovaná před dlouhou cestou do Polska,“ tlumočil.

Dodávka fungovala jako svoz ze zahraničí, který šlo telefonicky domluvit. „Šofér nakonec vypověděl, že vezl sedm lidí, že ve výpovědi nám chybí ještě jedna žena. Dodal i další informace, které vedly k identifikaci,“ vysvětlil. Nakonec stačilo oslovit polskou policii, získat vzorek její krve a porovnat stopy. „Výsledky nebyly překvapivé, opravdu se jednalo o matku novorozence, která se během policejní kontroly ukryla ve vozidle.“

Ilustrační koláž.
Jihočeské devadesátky: Rok 1999 přinesl mordpartě smolnou třináctku případů

S porodem jí na místě pomohla kamarádka, ostatní o něm neměli ani ponětí. „Důvodem jejího počínání bylo, že už měla v Polsku čtyři děti. Zajímavé bylo, že její manžel, voják z povolání, neměl o jejím pátém těhotenství ani potuchy,“ uzavřel Václav Hýsek s tím, že případ byl předán polským orgánům.