Zlatá laň slavného piráta Francise Drake, dále lodě kapitána Cooka či admirála Nelsona a další modely historických plachetnic zapůjčil do Milevského muzea František Horáček z Lišova.

Co uvidíte
V neděli 23. září v 15 hodin bude v Milevském muzeu vernisáž výstavy modelů historických plachetnic ze sbírky Františka Horáčka Na levoboku LOĎ! Představí 13 modelů historicky významných lodí z 16. až 19. stoletío délce od 70 do 120 centimetrů. Výstava potrvá do 18. listopadu.

Společně s ředitelem muzea Vladimírem Šindelářem připravili ke každému modelu lodi její příběh. Například tu uvidíte vlajkovou loď švédského krále Gustava Adolfa II., která nese jméno Vasa. Byla postavená v letech 1625-1628. Jednalo se o nejkrásnější loď na světě, ale její sláva neměla dlouhého trvání. Když byla slavnostně spuštěna na vodu ve stockholmském přístavu, kde vál silný vítr, rozhoupala se, dělovými střílnami do ní natekla voda, položila se na bok a potopila se do hloubky 35 metrů. Zahynulo tam 30 členů posádky. Důvodem katastrofy byl fakt, že na přání krále byl na lodi navýšen počet děl.

„Vrak lodi byl objeven až po 333 letech roku 1956 a dokonce se na ní našly ještě korbely se sklapovacími víčky a v jednom z nich se dokonce uchovala kořalka,“ doplnil Vladimír Šindelář. Loď je dodnes ve stockholmském muzeu.