A co je sem přilákalo? Slavnostní žehnání novému vozu – tatře 815 z roku 1990 – místní zásahové jednotky sboru dobrovolných hasičů. Nemohli tu chybět lašovičtí hasiči a ostatní obyvatelé a také představitelé obce Kovářov, pod kterou Lašovice spadají, v čele se starostou Pavlem Hrochem, hasiči z okrsku, starosta Okresního sdružení Hasičů Čech, Moravy a Slezska Písek Jiří Heinrich či profesionální hasič z milevské stanice Lukáš Kamenský.

Starosta SDH Lašovice Josef Skála je za vozidlo rád. „Je to novější technika, je to o něčem jiném. Do auta se vejde devět tisíc litrů vody. Naše dosavadní auto – tatra 138 z roku 1970 – půjde do Kovářova. Od začátku 90. let jsme ji měli my, dříve byla používaná u lidových milicí na rozhánění demonstrací. Těžko se s ní loučit," podotkl nostalgicky k tatře, která sboru dobře sloužila. 
  

Pavel Hroch připomněl, že získali na pořízení vozidla dotaci Jihočeského kraje. Šlo o 1,6 milionu korun, 900 tisíc korun pak uvolnila obec. „Nové vozidlo by mělo v obci vydržet, myslím, více než třicet, možná i čtyřicet let. Dlouhou dobu na jiné vozidlo nebudeme mít. Byl bych rád, aby vydrželo dlouho a aby nemuselo jezdit a zasahovat. Stav kilometrů, který má – 10 900, aby se rozšiřoval jen o nutné záležitosti, to je dojezd na STK nebo na okrsková cvičení," řekl Pavel Hroch, který na závěr své řeči vyslovil i přání. „Přeji, aby auto co nejdéle plnilo svoji funkci a aby naši dobrovolní hasiči byli pořád při chuti. Jak jim to půjde, se uvidí už za chvíli," dodal s úsměvem starosta obce, který reagoval na připravené občerstvení, kde nechybělo ani pivečko.

Jiří Heinrich, starosta okresního sdružení dobrovolných hasičů, ocenil, že sbory mohou obnovovat techniku. „Je jasné, že bez techniky bychom těžko mohli likvidovat události, kde jsme předurčeni pomáhat celé společnosti. To, co si sami nedokážeme vytvořit, jsou finanční prostředky na to, abychom čas od času mohli – bohužel dnes už mnohdy archaickou techniku – obnovit. Jsem rád, že v Kovářově se našly," řekl Jiří Heinrich, který zdůraznil, že auto nebude sloužit jen hasičům, ale celé obci. „Někde říkají: Oni dávají peníze hasičům. To nejsou peníze hasičům, to jsou peníze pro každého obyvatele obce, pro každého člověka z lokality, kde hasiči zasahují a zachraňují," dodal.

Stejně jako starosta Pavel Hroch i Jiří Heinrich přišel na závěr s přáním. „Vám všem bych popřál, aby hasiči mohli chodit do hospody, eventuálně za holkami, protože to znamená, že je v obci naprostý klid. Tak ať vám tady dlouho vydrží," uzavřel.

Lukáš Kamenský, velitel milevské stanice Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, si váží spolupráce s dobrovolnými hasiči. „Pro nás jako profesionální hasiče je důležité, aby v těchto odlehlých oblastech byla pořádná technika. Náš dojezd sem je delší než do okolí Milevska. Minulý rok ukázal, že dobrovolní hasiči jsou podstatnou složkou požární ochrany. Požárů bylo loni nepočítaně a jeden z největších v regionu byl právě v obci Kovářov. Na vaše hasiče se můžeme vždycky spolehnout. Když je nějaká událost, říkáme si: Tam už Lašovičtí budou," chválil profesionální hasič Lukáš Kamenský nejen SDH Lašovice, ale i další sbory z regionu.

V rámci okrsku Kovářov funguje deset sborů. JPO3 jsou právě Lašovice a také Kovářov. Znamená to, že zasahují i mimo svoji obec.