Horkou novinkou leteckého muzea, kterou turisté uvidí letos poprvé, je trup bojového letounu typu Mosquito FB6. „Model byl použitý při natáčení filmu o britském náletu na Kodaň v Dánsku, kde byla centrála gestapa. Filmaři si pro tento účel nechali udělat maketu, která má asi sedm metrů na délku,“ upřesnil Vlastimil Kolomazník s tím, že jde o jedinou maketu svého druhu ve střední Evropě. Další kus tohoto typu je v Anglii.

Před více než dvěma lety pořídil pan Kolomazník do svého muzea také vrtulník Mi-2, který byl v žalostném stavu. Stroji vrátil původní barvu a po součástkách ho postupně renovuje. „Byl vyroben v roce 1971 a létal v Polsku u vzdušných sil. V 1990 roce ho koupila soukromá společnost na kontrolu vysokého napětí a létal z Českých Budějovic. Když dolétal, měl ho jeden pán asi deset let za domem, kde vrtulník vlivem počasí hnil,“ zavzpomínal majitel leteckého muzea Vlastimil Kolomazník. Z majestátního vrtulníku jsou nejvíce nadšené děti, které se uvnitř kokpitu mohou také vyfotit.

Rozhlednu můžou turisté dál bez obav využívat.
Uzavření rozhledny na Rýdově kopci se odkládá. Není, kdo by ji opravil

Z dalších letadel návštěvníci muzea uvidí také žlutý Zlín Z-37 přezdívaný čmelák, akrobatické letadlo nebo větroň Blaník. Sezona začíná v dačickém leteckém muzeu 1. července a potrvá do konce srpna. Otevřeno bude denně kromě pondělí od 9 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin. V září zůstane otevřeno pouze o víkendech. Vstupné do muzea je dobrovolné.