Láďo, nedávno jste se vrátil z Nashville v USA. Důvod této vaší mise je velmi zajímavý, mám-li správné informace. Můžete prozradit, o co šlo, a sdělit čtenářům vše, co je v souvislostech zajímavé? Přičemž bych prosil, abyste odložil zbytečnou skromnost a popsal věci, jak se skutečně měly. Ušetříte si tím čas, který byste musel věnovat jednotlivým žadatelům o referenci z této zaoceánské cesty.
Město Nashville se každoročně stává místem setkání příznivců filmu, komiksu, hororu a tetování. Tohoto třídenního festivalu se účastní i pozvaní herci, kteří se zde podepisují svým fanouškům. Na letošní ročník si mě pozvali jako představitele role Kroenena z filmu Hellboy a choreografa filmů Blade 2, Doom a Solomon Kane.

Poslední tři roky se takto jezdím podepisovat do Německa a Anglie. Ve státech jsem byl poprvé a celou tuhle akci jsem si opravdu užíval. Přestože je to už bezmála deset let, co se Hellboy v Praze točil, tak na oblíbenosti tohoto komiksu se nic nezměnilo.

Nashville v Tennessee zná každý z mnoha ctitelů country hudby jako Mekku tohoto žánru. Trochu žijeme v představě, že každý chlap tam nosí sombrero, špičaté kovbojské boty a z každé hospody je slyšet pětistrunné bendžo či steelkytara. Mají vás tam fandové Pomerančového expresu a jiných country pecek následovat či udělají lépe, když půjdou tady do hotelu Sport na Votvíráky?
Do Nashville jsem jel s tím, že je to především město hudby. Country, rock, jazz, blues. Ve starém městě (downtown) je opravdu a doslova jeden bar vedle druhého a z každého zní jiný žánr. Popravdě řečeno, po celém dni jsme se ale vždy spíše před lidmi tak trošku schovávali. Žádné bary jsme moc nenavštěvovali a našli si jednu útulnou jazzovou hospůdku, kde měli vcelku dobré pivo a na čtyři dny jsme se stali štamgasty.

Noční Nashville je spíše místem pro turisty a domácích tu moc nepotkáte. Slyšíte tu němčinu, francouzštinu, ruštinu, španělštinu. Jedna předlouhá ulice plná barů, muziky a turistů, kteří se chtějí bavit a pít. Každý večer se tu rozjíždí jeden velký mejdan na ulici.

Amerika – tedy USA je pro některé našince sen a chtěli by tam žít, jiní ji nemusí a mají k tomu řadu konkrétních důvodů. Jak jste na tom vy, byť návštěva byla asi na takové závěry krátká?
Amerika mě nikdy nelákala a nezměnilo se to ani po mé návštěvě. Jsem spíš fanda do Asie. Určitě ale myslím záleží na tom, kde v USA zrovna člověk je a z jakého důvodu. Chápu, že když navštíví New York nebo nějaký národní park, tak má nezapomenutelný zážitek.
Byl jsem ve Státech jen deset dní a moc jsem toho nenacestoval, takže na nějaké velké závěry málo času. Mají ale hodně věcí zbytečně komplikovaných. Na to bych si nikdy nezvyknul.

Jsem ani ne tak Evropan jako prostě Čech, a přestože to byla zajímavá zkušenost, tak bych neměnil. Festival v Nashville byl ale parádní zážitek a těším se, že za rok se tam podívám zase a potkám se se svými fanoušky. Tohle se v Čechách prostě nikdy nestalo a ani nestane.

Příště bude ve Štafetě Píseckého deníku odpovídat architekt města Písek Josef Zábranský.