„Je to na počest slavného mirotického rodáka Mikoláše Alše, protože si letos připomeneme sto let od jeho smrti," uvedl organizátor festivalu a zároveň soutěže Ladislav L. Tomeš.

Patronem soutěže je pravnuk Mikoláše Alše, malíř a fotograf Jaroslav Mikoláš Vojna. „Inspirací jsou Alšovy lunety z cyklu Vlasť, které jsou ozdobou Národního divadla," řekl Tomeš s tím, že obraz musí mít právě formu lunety, tedy půlkruhu.

Soutěž má tři kategorie, a to ve věku do šesti let, od šesti do patnácti let a od patnácti do sto patnácti let. Obrazy mohou být malované, kreslené či technikou grafiky ve formátu A3 nebo A4.

Odborná porota pak vybere z každé kategorie tři nejlepší, kteří získají věcné ceny. „Zdařilá díla budou k vidění na výstavě během letního Mirotického setkání loutek a hudby 9. a 10. srpna. Výsledky vyhlásíme a ceny předáme 10. srpna v Miroticích na ostrově u Dolejšího mlýna," doplnil organizátor.

Podepsané a označené práce mohou zájemci posílat na adresu Ladislav L. Tomeš, Za Sady 266, 398 01 Mirotice, a to nejpozději do 31. července.