Po Čechách už je takových míst 650, v Písku zatím jedno, a to v OBI. „Informace o dalších konkrétních místech v Písku nemám, ale obecně má jejich počet stoupat," uvedla Ladislava Škvorová, vedoucí píseckého pracoviště Jihočeského centra pro zdravotně postižené a seniory.

V centru jsou klíče k dispozici od 18. února. „V minulosti se daly klíče koupit, ale teď jsou pro dané skupiny lidí zdarma," vysvětlila Ladislava Škvorová a doplnila, že pět zájemců už se po klíčích pídilo dávno před tím, než byly v Písku k dostání. „Zájem mají hlavně ti, kteří pravidelně cestují. Na své trase už mají vytipovaná místa, o kterých ví, že jsou zde například toalety osazené eurozámkem," dodala vedoucí píseckého centra.

Šest otázek a odpovědí.

Kromě zdravotně znevýhodněných mají na dlouhodobé zapůjčení euroklíče nárok také rodiče dětí do tří let. Těm je zprostředkovává síť mateřských center. „Někteří rodiče už se ptali. Klíče však budeme mít až tak za týden. Využívají je především ti, co hodně cestují. Třeba v jižních Čechách ještě eurozámky tolik rozšířené nejsou, ale v cizině ano," podotkla Slávka Nejedlá, krajská koordinátorka sítě mateřských center, kterých je na jihu celkem dvacet osm.

Český patron projektu euroklíč je herec Jan Potměšil.

Toalety osazené euroklíčem na jihu:

Veřejné WC – roh ulic Krajinská a Na Mlýnské stoce, České Budějovice
Veřejné WC, Sokolský ostrov, České Budějovice
Železniční stanice České Velenice
Veřejné WC, Český Krumlov
Veř. WC u parkoviště „Jelení zahrada", Č. Krumlov
Veř. WC u parkoviště „Pod poštou", Č. Krumlov
Veř. WC u parkoviště „Městský park", Č. Krumlov
Zámek v Hluboké nad Vltavou
Železniční stanice Jindřichův Hradec
OBI market Písek
Veřejné WC, areál Parkán, Prachatice