Nad přípravou jejich jídel musí mít dle nařízení vyhlášky z roku 2015 dohled nutriční specialista, kterého však školy nemají, a tak sem dováží obědy z nemocnice. „Je to efektivnější, než aby škola měla vlastního nutričního specialistu," konstatovala Andrea Klimešová, vedoucí oddělení školství, mládeže a tělovýchovy MÚ Písek.


Náklady na jedno dietní jídlo bez dopravy jsou podle jejích slov 72 korun, z čehož 30,50 koruny hradí rodiče a zbytek doplácí město. Za rok 2016 šlo o částku 135 tisíc korun včetně dopravy.


Podle vedoucí stravovacího provozu písecké nemocnice Moniky Liškové jde o oboustranně fungující spolupráci. „Pro nás to při 900 obědech denně není komplikace a školám to pomůže," uvedla.


Za letošní leden připravila písecká nemocnice pro školy 253 dietních obědů. Z devadesáti procent jde o bezlepková jídla. „Výjimečně se jedná také o bezlaktózovou dietu či závažné alergie," podotkla Monika Lišková, vedoucí stravovacího provozu nemocnice.


S nápadem na spolupráci nemocnice a škol přišel ředitel Základní školy J. K. Tyla Písek Pavel Koc, kterého pak následovaly ostatní školy.


V Milevsku vaří diety přímo v obou základních školách. „Hned od začátku, kdy začala platit novela zákona, spolupracujeme s nutriční terapeutkou z Tábora, která sem jezdí a kontroluje každý jídelníček podle lékařské zprávy, kterou si dítě přinese," vysvětlila vedoucí školní jídelny při I. ZŠ Milevsko Jana Sládková. Dodala, že v minulém školním roce vařili diety pro čtyři žákya v tomto školním roce vaří pro tři školáky bezlepkovou dietu. „Víme, že to pro rodiče není jednoduché, tak jim chceme vyhovět," dodala Jana Sládková. Stejná nutriční terapeutka spolupracuje také s II. ZŠ Milevsko.


Požadavek na vaření diet od rodičů nezaznamenali například v Bernarticích čiv Mirovicích.