Z názvu školy vycházelo 
i včerejší slavnostní zahájení. „Vyber si barvu provázku, podle něj si vyber cestu a najdi si místo v hledišti," dozvěděla se Anetka Svobodová hned 
u vchodu do sportovní haly od učitelek Hany Myslivcové, Veroniky Skuhrové a Gražyny Pospíchalové. Rodiče Anetky Pavla a Ladislav Svobodovi se shodují: „Pro dceru jsme tuto školu vybrali především proto, že třídní kolektivy jsou tady malé a učitelé mají více času se dětem věnovat."
Radka a Milan Hanusovi do šesté třídy ZŠ Cesta zapsali syna Jana. „Věříme, že v této škole budou lepší vztahy mezi žáky a učiteli i mezi dětmi navzájem a že všichni budou hledat cestu k porozumění," zdůraznil Milan Hanus.

Anička Vokatá společně 
s maminkou Martinou doprovodily do školy druhačku Mirku. „Já mám o týden delší prázdniny, naše škola začíná až 8. září, takže mám příležitost sestru doprovodit a zároveň se podívat do nové školy," pochlubila se Anička Vokatá, žákyně ZŠ Jana Husa.
V osm hodin děti i jejich rodiče zpozorněli, sportovní halou zazněla písnička. „To není kulturní vložka, ale školní zvonek, který bude oznamovat začátek a konec vyučovací hodiny," upozornil Richard Váňa, ředitel ZŠ Cesta a učitel chemie. Popřál škole Drum Bun – dobrou cestu.

Rodiče šestadvaceti žáků nově otevřené křesťanské ZŠ Cesta, jejímž zřizovatelem je Sbor Církve bratrské, měli včera při slavnostním zahájení prvního školního roku příležitost nahlédnout do tříd.
Ti, kteří byli ve sportovní hale Elimu na píseckém Výstavišti, kde škola sídlí, ocenili účelné a pestrobarevné vybavení učeben, ale zaujaly je i polštáře vzorně vyrovnané v policích. „Každá třída má jinou barvu a děti na nich mohou sedět při debatách s učitelkou," vysvětlil David Pospíchal. Není sice zaměstnancem školy, ale učí zde jeho manželka Gražyna a do lavic v Cestě usedají jeho tři děti, takže prostředí velmi dobře zná.

„I když Cesta je charakterizována jako křesťanská škola, je otevřena všem dětem bez ohledu na to, zda se jejich rodina hlásí k některému křesťanskému vyznání či nikoliv," zdůraznil ředitel školy Richard Váňa. Učitelka angličtiny Ivana Lanštiak vyvrací tvrzení některých lidí, že v Cestě budou nutit k modlitbám i žáky z nevěřících rodin: „To v žádném případě není pravda. Slovo na cestu bude dvacetiminutovka, kdy den zahájíme krátkým čtením z Bible, případně společnou písní a modlitbou. Cílem je povzbudit žáky a sdílet s nimi den."

Na novou školu a nové kamarády si bude zvykat Michael Štědrý. „Syn dosud chodil do Základní školy J. K. Tyla. Byl tady spokojený mimo jiné proto, že jeho třídní učitelka byla na jedné straně hodná a k žákům vstřícná, ale na druhé straně je hodně naučila. Spokojeni jsme byli také my s manželem. Ale od 6. třídy jsme se rozhodli pro křesťanskou školu a manželem Tomášem věříme, že to je správné rozhodnutí," řekla včera Jitka Štědrá.

Umístění školy ve víceúčelové hale Elimu je zřejmě dočasné. Podle toho, jak se bude zvyšovat počet žáků, budeme hledat případné nové prostory, a to v budovách, které se ve městě uvolní. Další možností je stavba zcela nového objektu, ale to bude záležet na mnoha okolnostech," uvedl Richard Váňa.
Zatím prostory a prostředí potřebám školy vyhovují. „Nemusíme na hodiny tělesné výchovy přecházet do tělocvičny, protože ji máme v hale Elimu. Obědy bereme ze Základní školy T. G. Masaryka. Je v těsném sousedství a kapacita její kuchyně je dostatečná. Obědy ten kousek přepravíme a žáci se najedí tady u nás," doplnil ředitel školy.