Všem starostům na Písecku jsme položili dvě stejné otázky, z nichž v první mají ohodnotit své první dva roky ve funkci a ve druhé nastínit plány do druhé poloviny volebního období. Dnes odpovídá Božena Havlíková, starostka Drhovle.

1) Co se vám podařilo za první dva roky?
V roce 2010 jsme dokončili úpravu osady Mlaka včetně rekonstrukcí místních komunikací, úpravy  zeleně a návesních ploch v celkové hodnotě  4,8 milionu korun za podpory devadesátiprocentní dotace z POV. Rovněž jsme dokončili opravy rybníka v Drhovli a likvidaci škod po povodních.  Ještě před volbami se podařilo vybudovat víceúčelové sportovní hřiště v Drhovli.

V roce 2011, již zcela  v režii nového  zastupitelstva, jsme vybudovali nové  sociální zařízení přístavbou ke stávající klubovně v Mlakách.  V osadě Brloh byla za podpory grantu krajského úřadu opravena hasičská zbrojnice, v Dubí Hoře jsme provedli generální opravu návesní kaple. V sále místního pohostinství a prodejně v Dubí Hoře jsme za podpory dotace z POV vyměnili dveře a okna. V rámci tohoto projektu byla vyměněna  poškozená a nahnilá okna nebo dveře i v dalších objektech obce, tedy u hasičské zbrojnice v Chlaponicích, v klubovně v Mlakách, v provozovně v Drhovli a Paměticích. Při státní silnici  na Plzeň jsme opravili tři autobusové zastávky, rovněž s pomocí grantu kraje. Pořídili jsme i hrací sestavu pro  děti, kterou jsme umístili u nového víceúčelového hřiště v Drhovli, kde byla postavena i východní terasa s přímým vstupem do sálu místního pohostinství. Do všech osad  obce jsme zakoupili trampolíny, které se těší velké oblibě. Obec pokračovala v opravě dalších tří výklenkových kapliček.

Začátkem letošního roku jsme udělali výběrové řízení na zhotovitele na opravu a statické zabezpečení kaple Narození Panny Marie  v kapli v Brlohu. Náklady si vyžádají podle statického posudku  téměř 2,5 milionu korun. Protože dotace na obnovu památek jsou velmi nízké a obec nemá dostatek finančních prostředků na celou opravu, byly práce rozděleny na dvě etapy. Před dokončením je první etapa, kdy bylo provedeno statické zabezpečení kleneb, které hrozily zhroucením, výměna střešní krytiny, oprava a částečná výměna krovu a vybudování základů presbytáře, které zde chyběly.

Zároveň s opravou kaple jsme museli demontovat a dát k restaurování i hlavní oltář a dva postranní,  včetně obrazů. Na tyto restaurátorské práce, které si vyžádají téměř milion korun byla podána žádost o grant z Programu Movité kulturní dědictví, kde obec získala  pouze 45 tisíc korun. Proto i tyto práce musejí být rozvrženy do delšího časového období.

Po téměř čtyřletém čekání  získala obec dotaci na vybudování veřejného vodovodu do pěti sídel. Akce byla kompletně připravená  a v červnu  2012 jsme zahájili první výkopové práce. Stavba za zhruba 28 milionů včetně DPH by měla být do června příštího roku hotová. Podíl obce na této stavbě činí téměř 10 milionů korun.

V rámci Programu obnovy venkova získala obec 150 tisíc na odbahnění a opravu návesního rybníka  v Paměticích. Při této  akci byly také vybudovány nebo opraveny  břehy, zatrubněna část  stoky na návsi a vyčištěna odtoková stoka v intravilánu sídla.

Opravili jsme výklenkové kapličky sv. Jana Nepomuckého, sv. Rozálie a Sv. Prokopa v Drhovli. Z grantu krajského úřadu jsme vyměnili  svítidla veřejného osvětlení v osadách Mladotice a Chlaponice za úsporné  LED žárovky.  Pokud se toto osvětlení osvědčí, bude obec pokračovat s výměnou  i v dalších osadách.

I v letošním roce uvolnilo zastupitelstvo ze svého rozpočtu částku sto tisíc korun na další dovybavení hracích ploch pro děti, které  zajistilo Hřiště pod květinou z Chlaponic. Ještě do konce roku chceme částečně odbahnit nádrž v Chlaponicích a upravit uvolněný břeh. Smlouvu jsme uzavřeli s Lesostavbami Třeboň.

2) Jaké máte plány na druhý poločas volebního období?
Pro druhý poločas je naším hlavním cílem  dokončení veřejného vodovodu a po napojení domácností na vodovodní řad  úprava sídel obce a opravy komunikací. Protože vybudováním vodovodu se obec značně finančně vyčerpá, budeme provádět a plánovat zejména akce, které budou podpořeny dotacemi nebo granty.  Dále budeme provádět veškeré  práce na úklidu nebo údržbě ve všech osmi osadách a zajišťovat provoz služeb, na které jsou občané zvyklí.  Další  úvahou  bude příprava projektů a stavebních povolení pro odkanalizování  sídel.  

Příště bude odpovídat starosta Orlíka nad Vltavou Jiří Štrajt.