VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dobroty se vracejí v kuchařce

Zdíkov – Na kopci nad Zdíkovem žije sympatická Lucie Kohoutová s rodinou. Před lety jí učarovala Šumava a tak své poznávání prostřednictvím dovolených nakonec skončilo tím, že s rodinou opustili Chomutov a ze Šumavy udělali svůj domov.

19.8.2017
SDÍLEJ:

SBÍRÁ A VAŘÍ. Usměvavá dáma Lucie Kohoutová sbírá recepty ze Šumavy, některé pak upravuje, aby chutnaly dnešním mlsným jazýčkům, ale i vyhovovaly nabídce v obchodech.Foto: Deník/Leona Fröhlichová

Právě při dovolených začala Lucie Kohoutová přicházet na chuť šumavské kuchyni, objevovat recepty, které se předávaly z generace na generaci, ale i ty, které už v paměti místních nezůstaly a musela po nich pracně pátrat.

Kde všude sbíráte recepty, které jste vydala i knižně?
Dost často jsem lidi doslova otravovala, přemlouvala, aby řekli kamarádce, postupně mi ale začali lidé posílat recepty i sami.

Všimla jsem si, že si recepty ale i sama upravujete. Proč?
Snažím se, aby v receptech bylo zachováno co nejvíce původních surovin. Chápu ale, že některé suroviny už nejsou tak dostupné, nebo se doma už ani nedělají, jako je třeba přepuštěné máslo. Lidé z města nemají třeba přístup ke kozímu mléku a podobně. U některých receptů jsem zase musela přepočítávat gramáže, protože se v receptu počítalo s tím, že se přidá trochu toho, přilije trochu tamtoho. Takže jsem začala přepočítávat. Dříve se taky vařilo na kamnech se dřevem a sporáky fungují jinak. Upravuji ale jen to nejnutnější.

Každý recept nejprve testujete na své rodině?
Všechno testuji. Pravda je, že mi rodina sní všechno, půlka rodiny houby jí, půlka je nemusí. Ale nestalo se mi asi zatím, že by mi u něčeho řekli, že jim to vyloženě nechutnalo. Stává se ale, že mi přijde třeba omáčka trochu jalová a příště ji dochutím nebo mi přijde něco hodně suché, takže si pak pro sebe recept upravím. Ale že bych dělala podle receptu, kde by se to nedalo sníst, to se mi ještě nestalo.

Je nějaká surovina, která je pro Šumavu opravdu typická a v receptech převládá?
Přímo pro tuto oblast to jsou brambory, uzené a zelí. Hodně druhů knedlíků, ale zase z brambor. Hovězí tady bylo hodně sporadicky, to spíše na Volarsku, skopové také tolik ne, tady šlo vždycky vepřové na všechny způsoby. Zelí tady bylo hodně zastoupené i proto, že to tu byl nejjednodušší přísun vitamínu C. Každá rodina měla naložené zelí a z něj čerpala po celou zimu. Brambory zase zasytily. Byly levné, protože tohle byla dost chudá oblast.

Co je ale s podivem, že ryby Šumaváci téměř nejedli, až v době, kdy začalo pstruhařství, tak je zařazovali. Ani houby na jídelníčku moc nebyly, ale ty zase proto, že se prodávaly. Stejně jako třeba husy, které se chovaly ve velkém a hnaly do Bavor, aby byly peníze zase na brambory (smích).

A co sladká kuchyně?
Pokud budu brát přímo tuto oblast, jako je Zdíkovsko, tak zase třeba brambory, které se dávaly i do kynutého těsta. Hodně vdolky, jak suché, tak i zdobné a koláče. Tady se ale koláč říkalo třeba i šátečkům. Časem sem přišly i hnětýnky. Hodně se tu používal perník a povidla, z dražších surovin mák a tvaroh.

Co máte ráda přímo vy?
Já miluji různé masové rolády, uzené maso nebo třeba ze Stach je výborný recept na Stachovácký řízek.

Autor: Leona Fröhlichová

19.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 34 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel ŘIDIČ MKD. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 34000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Celková měsíční mzda - zákl. + diety od 34.000,-Kč čistého, Požadujeme: časovou flexibilitu, prokazatelnou praxi, samostatnost a spolehlivost, chuť pracovat, smysl pro pořádek a čistotu, ŘP skup. C+E, profesní průkaz způsobilosti (po dohodě zajistíme), Nabízíme: jízdy pouze přes týden, víkendy volné, z 90% jezdíme pouze CZ - Německo a zpět nebo jezdíme do NL,FR,E a podobně., Kontakt: v době od 8 - 18 hod. na tel. 731 574 810 nebo na email: vhtransport@seznam.cz. Pracoviště: Vh transport s.r.o. - pracoviště pražská, Pražská, č.p. 313, 397 01 Písek 1. Informace: Vít Hruška, +420 731 574 810.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zpracovatelé ovoce, zeleniny a příbuzných produktů 15 000 Kč

Zpracovatelé ovoce, zeleniny a příbuzných produktů ZPRACOVATELÉ ZELENINY A OVOCE. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Bio farma Olešná je součástí projektu "Kuchaři na farmě", který vznikl pod záštitou Ambiente. , Našim cílem je přeměňovat čerstvou a zdravou zeleninu a ovoce do kvalitních zavařenin a zeleninových produktů., , Zpracování ovoce a zeleniny, výroba produktů z ovoce a zeleniny., Výhodou: praxe v kuchyni, Nabízíme: příspěvek na pohonné hmoty., Pracovní doba: 12ti hod. směny krátký/dlouhý týden dle rozpisu směn., Možnost práce i na zkrácený úvazek (20hod. týdně), nebo i DPP, První kontakt: pí. Lucie Maříková tel. 775 288 864 nebo email: lucie.marikova@ambi.cz. Pracoviště: Bio farma olešná, 398 43 Bernartice u Milevska. Informace: Lucie Maříková, +420 775 288 864.

Výroba - Pomocní pracovníci údržby budov a souvisejících 12 200 Kč

Pomocní pracovníci údržby budov a souvisejících prostor ŠKOLNÍK - ÚDRŽBÁŘ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 18240 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Popis práce: zajištění správy budov školy, jejich provozuschopnosti a bezpečnosti, spolupráce s dalšími provozními pracovníky (domovníkem, školníkem) při zajišťování pořádku v budovách a jejich okolí, údržbě a drobných opravách, při dozoru nad prováděním servisních a opravářských prací cizími osobami (kontrola materiálu a odpracované doby), a při vytápění budov., Platové ohodnocení dle platných tarifů., Platové rozpětí podle započitatelné praxe 12 200,- až 18 240,-Kč., Požadujeme:, "komunikace flexibilita, zručnost,, "vysoké pracovní nasazení,, "řidičský průkaz sk. B., "bezúhonnost, "praxe v oboru výhodou (není podmínkou) , Nabízíme:, "pracovní smlouvu na plný úvazek - zástup za dlouhodobou nemoc, "zaměstnanecké výhody - příspěvek na stravování, příspěvek FKSP, "zajímavá práce v příjemném prostředí , Kontaktní osoba:, Pavla Machatá (asistentka ředitele školy), tel.: 382 506 100; lespi@lespi.cz.. Pracoviště: Vyšší odborná škola lesnická a střední lesnická škola b. schwarzenberga písek, Lesnická, č.p. 55, 397 01 Písek 1. Informace: Pavla Machatá, +420 382 506 100.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 150 Kč

Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel ŘIDIČ NÁKLADNÍHO AUTOMOBILU. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 150 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: okres Písek dle zakázek, Pracovní náplň: zemní a pomocné práce, Požadujeme: ŘP sk. C nebo T, První kontakt pouze na tel. domluvit si setkání: tel. 777 696 998. Pracoviště: Jaroslav pilík, 399 01 Milevsko 1. Informace: Jaroslav Pilík, +420 777 696 998.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Krajské a senátní volby 2016 v základní škole Bratranců Veverkových v Pardubicích.
AKTUALIZOVÁNO
11

Komunální a senátní volby proběhnou společně začátkem října

Požár skladu slámy ve Chřešťovicích.

Požár skladu slámy v Chřešťovicích si vyžádal druhý stupeň požární

Havárie v Temelíně je pouze cvičná

Temelín – Zvládnutí havárie prvního bloku jaderné elektrárny nacvičuje od středy téměř tisícovka zaměstnanců.

Architekt, který změnil bydlení i životní styl

Písek - Když se, a nejen na jihu Čech, řekne Vlastimil Teska, většině lidí se vybaví židle.

Mladí zdravotníci se utkali mezi sebou

Písek - Okresní soutěž hlídek mladých zdravotníků prověřila znalosti i schopnost se rychle a správně rozhodnout.

Nehoda u Libějovic: Tři vážně zranění lidé

Libějovice – V úterý kolem půl třetí odpoledne se stala vážná dopravní nehoda na silnici I. třídy úseku Sedlec – Vodňany poblíž Libějovic na Prachaticku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT