VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dobroty se vracejí v kuchařce

Zdíkov – Na kopci nad Zdíkovem žije sympatická Lucie Kohoutová s rodinou. Před lety jí učarovala Šumava a tak své poznávání prostřednictvím dovolených nakonec skončilo tím, že s rodinou opustili Chomutov a ze Šumavy udělali svůj domov.

19.8.2017
SDÍLEJ:

SBÍRÁ A VAŘÍ. Usměvavá dáma Lucie Kohoutová sbírá recepty ze Šumavy, některé pak upravuje, aby chutnaly dnešním mlsným jazýčkům, ale i vyhovovaly nabídce v obchodech.Foto: Deník/Leona Fröhlichová

Právě při dovolených začala Lucie Kohoutová přicházet na chuť šumavské kuchyni, objevovat recepty, které se předávaly z generace na generaci, ale i ty, které už v paměti místních nezůstaly a musela po nich pracně pátrat.

Kde všude sbíráte recepty, které jste vydala i knižně?
Dost často jsem lidi doslova otravovala, přemlouvala, aby řekli kamarádce, postupně mi ale začali lidé posílat recepty i sami.

Všimla jsem si, že si recepty ale i sama upravujete. Proč?
Snažím se, aby v receptech bylo zachováno co nejvíce původních surovin. Chápu ale, že některé suroviny už nejsou tak dostupné, nebo se doma už ani nedělají, jako je třeba přepuštěné máslo. Lidé z města nemají třeba přístup ke kozímu mléku a podobně. U některých receptů jsem zase musela přepočítávat gramáže, protože se v receptu počítalo s tím, že se přidá trochu toho, přilije trochu tamtoho. Takže jsem začala přepočítávat. Dříve se taky vařilo na kamnech se dřevem a sporáky fungují jinak. Upravuji ale jen to nejnutnější.

Každý recept nejprve testujete na své rodině?
Všechno testuji. Pravda je, že mi rodina sní všechno, půlka rodiny houby jí, půlka je nemusí. Ale nestalo se mi asi zatím, že by mi u něčeho řekli, že jim to vyloženě nechutnalo. Stává se ale, že mi přijde třeba omáčka trochu jalová a příště ji dochutím nebo mi přijde něco hodně suché, takže si pak pro sebe recept upravím. Ale že bych dělala podle receptu, kde by se to nedalo sníst, to se mi ještě nestalo.

Je nějaká surovina, která je pro Šumavu opravdu typická a v receptech převládá?
Přímo pro tuto oblast to jsou brambory, uzené a zelí. Hodně druhů knedlíků, ale zase z brambor. Hovězí tady bylo hodně sporadicky, to spíše na Volarsku, skopové také tolik ne, tady šlo vždycky vepřové na všechny způsoby. Zelí tady bylo hodně zastoupené i proto, že to tu byl nejjednodušší přísun vitamínu C. Každá rodina měla naložené zelí a z něj čerpala po celou zimu. Brambory zase zasytily. Byly levné, protože tohle byla dost chudá oblast.

Co je ale s podivem, že ryby Šumaváci téměř nejedli, až v době, kdy začalo pstruhařství, tak je zařazovali. Ani houby na jídelníčku moc nebyly, ale ty zase proto, že se prodávaly. Stejně jako třeba husy, které se chovaly ve velkém a hnaly do Bavor, aby byly peníze zase na brambory (smích).

A co sladká kuchyně?
Pokud budu brát přímo tuto oblast, jako je Zdíkovsko, tak zase třeba brambory, které se dávaly i do kynutého těsta. Hodně vdolky, jak suché, tak i zdobné a koláče. Tady se ale koláč říkalo třeba i šátečkům. Časem sem přišly i hnětýnky. Hodně se tu používal perník a povidla, z dražších surovin mák a tvaroh.

Co máte ráda přímo vy?
Já miluji různé masové rolády, uzené maso nebo třeba ze Stach je výborný recept na Stachovácký řízek.

Autor: Leona Fröhlichová

19.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 14 000 Kč

Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních RECEPČNÍ. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - recepční na ubytovně + drobné administrativní práce , Pracovní doba: turnusové služby - 2 dny 07:00-19:00 hod., 2 dny 19:00-07:00 hod., 4 dny volno.. Pracoviště: 3h property, družstvo - ubytovna laguna, Pražská, č.p. 348, 397 01 Písek 1. Informace: Ivana Maříková, +420 725 592 178.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 9 000 Kč

Obsluha stacionárních strojů a zařízení jinde neuvedená PRACOVNÍK NA OBSLUHU BIOPLYNOVÉ STANICE. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 9000 kč, mzda max. 13000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: ŘP skup. T, B, zodpovědnost, ochotu učit se novým věcem; vzdělání - obor elektro popř. strojní výhodou, Náplň práce: manuální práce - práce s nakladačem, údržbářské práce , Pracovní doba: 3 směny + střídání So, Ne; pracoviště Písek (průmyslová zóna); nástup možný ihned, První kontakt pouze na tel. 777 118 571 - p. Brabec, popř. zašlete životopis na email: brabec.milan@smart-bioenergy.eu. Pracoviště: Smart bioenergy s.r.o. - bioplynová stanice písek, Stanislava Maliny, č.p. 489, 397 01 Písek 1. Informace: Milan Brabec, +420 777 118 571.

Potravinářství - Potravinářství Řezník, bourač 14 200 Kč

Porážeči zvířat, bourači masa PORÁŽEČI ZVÍŘAT, BOURAČI MASA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14200 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Práce s masem, výroba a expedice masových výrobků, fyzicky náročná práce., , Pracovní doba: jedna směna ranní nebo noční dohodou, noční směna od 2,00 hod. do 10 hod., , První kontakt: tel. 602 356 357 nebo email: Kristina.kubesova@baucp.cz. Pracoviště: Bau consult praha, s.r.o. - maso uzeniny písek, Samoty, č.p. 1533, 397 01 Písek 1. Informace: Kristina Kubešová, +420 602 181 863.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Sociální pracovník 18 000 Kč

Sociální pracovníci specialisté v oblasti péče o seniory (kromě péče o zdravotně postižené) SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK-CE. Požadované vzdělání: bakalářské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Popis činnosti: základní sociálně právní poradenství, vedení sociální dokumentace, individuální plánování, jednání se zájemci o službu a aktivizační činnost (tj. cvičení s klienty, aktivity na zahradě, paměťové hry, čtení, nácvik jemné motority atd.), , Pracovní poměr na dobu určitou (1 rok) s možností prodloužení na dobu neurčitou., , Místo práce: Domov Rakovice, domov se zvláštním režimem, Rakovice 32, 398 04 Čimelice (cca 25 km od města Písek)., , Požadujeme: , - vysokoškolské vzdělání dle zákona 108/2006 Sb. o sociálních službách § 110, - laskavý přístup, schopnost týmově spolupracovat, spolehlivost, zodpovědnost, příjemné vystupování, empatii, psychickou odolnost, respekt ke stáří a lidské důstojnosti, - dobré komunikační dovednosti, samostatnost, flexibilitu, - aktivní práci na PC (především MS Office, Internet, Outlook), - řidičský průkaz sk. B, aktivní řidič, , Platové podmínky:, Mzda 18 000 - 22 000 Kč dle délky praxe v oboru, možnost získání osobního ohodnocení za aktivizační činnost, , Nabízíme:, Příjemné pracovní prostředí, motivační finanční ohodnocení, individuální přístup k loajálním zaměstnancům, , Životopis je možné zaslat po domluvě na telefonu č. 725 606 030 na e-mail: reditelka@domovrakovice.cz. Pracoviště: Porsl. s r.o. - domov rakovice, 398 04 Čimelice. Informace: Miriam Marušková, +420 725 606 030.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Město na soutoku Smutné a Lužnice hostí slavnost Bechyňské doteky již pošesté.

Bechyňské doteky pobaví a pohladí na duši

Videosouhrn 17. srpna 2018

Surovec s kočárkem a 17 ukradených kol za měsíc: prohlédněte si videa dne

Mirovická zásahová jednotka letos vyjela ke 44 událostem

Mirovice – Mirovická zásahová jednotka dobrovolných hasičů JSDH Mirovice funguje od letošního ledna a zasahovala už na 44 místech.

Zastavení na zastávce Kvilda

Kvilda - Pozvánka na otevření kulturního magazínu umístěného na autobusové zastávce U Krámu na Horské Kvildě. Koná se ve středu 22. srpna od 18 hodin.

V Písku začal folklorní festival

Písek - Ve čtvrtek 16. srpna začal v Písku 24. ročník Mezinárodního folklorního festivalu, který potrvá do neděle. Jeho hlavní program se odehraje v Palackého sadech, kde ho také ve čtvrtek v podvečer zahájila vystoupení několika zahraničních souborů.

Všechny chutě Tábora

Tábor - Již pátý ročník festivalu lokální gastronomie Naše chutě potěší chuťové pohárky návštěvníků v neděli na zahradě Střelnice.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT