Tehdy s rodiči, sestrou a bratrem žila v krásném a klidném přírodním prostředí v obci Račín na Českomoravské vysočině. Její otec tady byl hajným v hájence u hraběte Kinského. „Maminka se tehdy na tatínka občas zlobila, že je pořád v lese a nic doma neříká. Jak by mohl, když se staral o zásobování partyzánů, jako hajný se v lese dokonale vyznal," vzpomíná Irena Hrbáčková.

Do pomoci partyzánům se postupně zapojila celá rodina včetně tehdy čtrnáctileté Ireny. „Pomáhali jsme nejen my, ale i sousedé z třiceti chalup v Račíně," dodává paní Irena.

V okolí vesničky operovala partyzánská skupina Mistr Jan Hus. 26. října 1944 byl u Čáslavi shozen sovětský partyzánský výsadek pod velením majora Alexandra Fomina. Místem určení byla však Českomoravská vysočina, a tak museli partyzáni putovat do zdejší oblasti. Štáb měl celkem dvanáct lidí, ale postupně se jim podařilo přesvědčit ke spolupráci další české obyvatele a brigáda dosáhla počtu 444 lidí.

Alexandra Fomina Irena osobně znala. „Partyzáni k nám přišli v zimě, když bylo hodně sněhu a v zemljankách se už nedalo žít. Byli u nás asi měsíc. Vždycky ráno odešli s vysílačkou do lesa a vraceli se večer celí zmrzlí. Na zásobování brigády se podílela většina lidí v obci. Partyzáni však byli prozrazeni a zatčeni a s nimi i část místních. Alexandr Fomin a s ním další členové jeho štábu byli zastřeleni," vypráví Irena Hrbáčková.

Společně s matkou musely z vesnice odejít. Opatřily si falešné legitimace a z Ireny se stala Eva. Postupně se schovávaly u rodin hlavně v Pořešíně a později také v lesích. Přes všechny útrapy však dál partyzánům pomáhaly. Konec války je zastihl v Přibyslavi.

Irena Hrbáčková po měšťanské škole nastoupila na rodinnou školu a poté přešla do učení do Moravolenu Šumperk. Provdala se za vojáka spojaře z povolání a díky tomu se sama stala spojařkou. Jako vojáci se často stěhovali, naposledy do Písku, kde paní Irena žije dodnes.

Irena Hrbáčková patří k aktivním členům písecké organizace ČSBS. Místopředseda této organizace Zdeněk Říha připomíná: „V pondělí 14. září oslavila 85. narozeniny. Do dalších let jí za Český svaz bojovníků za svobodu a za partnery v projektu Město Písek nejen pětačtyřicátý přejeme hodně zdraví, osobní spokojenosti a elánu."