Pětadvacetiletá Monika Elisová z Prahy.Zdroj: Archiv Pavla Pechouška„Kameru jsem měla na selfie tyči a když jsem ji natahovala, protože jsem chtěla pořídit záběry, selfie tyč se uvolnila a kamera vyletěla do vzduchu a spadla do vody. Najít jsme se ji snažili a ač tam nebyla hloubka, tak byl dost silný proud,“ říká Monika.

Sympatická dívka, ale měla veliké štěstí, kameru na dně řeky po několika měsících našel Karel Troják, známý vyšebrodský vodák a vedoucí zdejšího informačního centra, který ji kontaktoval a přístroj vrátí. „Bylo to loni na podzim při čištění Vltavy. Ten den jsem našel ještě jednu, podobnou kameru, tam ale majitele nedokážu najít. Podle obrázků v kameře a po dohodě s půjčovnou lodí jsem majitelku identifikoval a zavolal jí,“ popisuje Troják, který ve „Vyšáku“ bydlí, zná všechny jezy a vůbec celou Vltavu jako svoje boty.

Dobře také ví, že nejnavštěvovanější českou řeku letos čeká nejnáročnější týden, kdy jí splují tisíce lidí, kteří znovu poztrácí řadu cenných i obyčejných věcí. „V roce 2012 jsme na Vltavě sčítali vodáky. Jeden den splulo 2500 lodí a zhruba 10.000 lidí. Od té doby se zájem o Vltavu zvýšil. Do řeky jim upadne opravdu úplně všechno od odpadků přes elektroniku, hodinky, nože, sekyrky, stany, spacáky, řetízky, klíče od aut. Jedno léto jsem měl celou igelitku slunečních i dioptrických brýlí. Samozřejmě jsou to metráky piva, vína, tvrdého alkoholu, skla a jiných užitečných předmětů, které se ve vodě obratem stávají velice nebezpečnými,“ jmenuje milovník Vltavy.

"Řeka Vltava je tady turisty přetížená a množství odpadu od neukázněných vodáků je ohromné. Bohužel na úklid řeky pak přijede jen pár lidí, kteří mají řeku opravdu rádi. Letos musíme úklid řeky více zapropagovat a věřím, že i díky této zprávě o nalezené kameře přijede více pomocníků, byť to třeba budou hledači vodáckých pokladů," říká Jiří Mánek z Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj turistického ruchu na Lipensku od Stožce po Rožmberk.

Monika Elisová dostane svou kameru pro adrenalinové sporty, která je vhodná i pro potápění zpět. Momentálně je pracovně na filmovém festivalu v Karlových Varech, ale druhý červencový týden se Vyššího Brodu vydá. „Karel Troják prvně volal kamarádovi co byl také účastník zájezdu. Ten si myslel, ze si jiní kolegové (také z práce) z něj dělají srandu. Mně to pak hned říkal v zaměstnání. Také jsem tomu zpočátku nevěřila a myslela jsem si, že si ze mě dělají srandu,“ uvádí s tím, že když se s Trojákem spojila a tato událost v ní upevnila víru v zásahy osudu. „Tu kameru mi vrátila karma. Před měsícem jsem v klubu po veřejné akci našla „chytré“ hodinky zhruba hodnotě jako je moje kamera. Po dvou týdnech jsem dopátrala majitele a hodinky vrátila,“ uvedla dívka, která prý jinak cennosti neztrácí.

Pavel Pechoušek, Turistický spolek Lipenska