Diskuzní setkání odborníků s veřejností věnované kvalitě potravin a zemědělství se uskutečnilo ve čtvrtek v Grandhotelu Zvon v rámci republikového projektu Univerzity Karlovy „Česko! A jak dál?“. Jeho cílem je definovat zásadní celospolečenské problémy naší země, formulovat a iniciovat možná řešení a cestu, jak v jednotlivých problémech postupovat dál.
Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima jeden z nich otevřel: „Problematika potravin se týká jejich kvality jak z hlediska výroby, tak zdraví. Jako lékař mohu říct, že strava a její vyvážené složení mají nesporný význam nejen pro zdraví člověka, ale i pro vznik či předcházení nemocí. Řada výrobců ze zahraničí dováží na náš trh potraviny druhé kvality. A náš zákazník v honbě za nejlepší slevou nehledí na to, že rozdíl třeba koruny je z hlediska dlouhodobého pro něj neprospěšný. Chceme, aby kvalita a bezpečí potravin byly naší prioritou,“ apeluje Tomáš Zima.¨

BOJUJE ZA ZMĚNU
Europoslankyně Olga Sehnalová se problému dvojí kvality potravin věnuje už osm let. „Od doby, kdy jsem se dostala k průzkumu slovenské spotřebitelské asociace, která přišla se zjištěním, že výrobky pod stejnou značkou a marketingem se v různých zemích podstatně liší a praktikuje se dvojí kvalita výrobků. Je to i osm let od mé první interpelace, kdy jsem se ptala, jaký mají poslanci Evropského parlamentu na tuto praxi názor. Odpověď zněla, že v různých zemích jsou různé chuťové a cenové preference. A pokud jsou potraviny nezávadné, tak o co vlastně jde?“ přibližuje Olga Sehnalová, jak se na tuto záležitost pro Čechy a další občany střední a východní Evropy velmi důležitou v Eropském parlamentu (EP) dívají. „Jsem přesvědčena, že nejde o nic menšího než fungování vnitřního trhu Unie. Není normální, aby se výrobek, který pro spotřebitele vypadá na první pohled stejně jako v zahraničí, lišil, měl jiné složení – menší obsah masa, jeho náhražky. Jde o horší kvalitu surovin, jakosti a poměru, o více přídatných látek a podobně,“ upřesňuje europoslankyně.

AKTUÁLNÍ SITUACE
Prvním předpokladem pro konec dvojí kvality je jasná a nezpochybnitelná právní úprava na straně EU. Jak říká Olga Sehnalová, předpis, který bez různých právních kliček a možností odlišných výkladů stanoví, co je a není dvojí kvalita. Který také stanoví, že prodávat na vnitřním trhu výrobky, jež spotřebitel může snadno vnímat jako identické, se záměrně jiným složením je klamání spotřebitele. A zároveň musí být pro dozorové orgány jasným vodítkem, aby mohly dvojí kvalitu posoudit a postihnout.

„Proto jsem navrhla v rámci revize spotřebitelské politiky rozšíření přílohy směrnice o nekalých praktikách, která vyjmenovává ty, jež jsou za každých okolností zakázané. Aby byl přidán zákaz prodávat pod stejným označením výrobky, které se přitom liší,“ říká Olga Sehnalová. Pro tento požadavek se jí podařilo získat většinu v EP, ale proti se postavili ministři zemí EU a zástupci Evropské komise.

PŮJDE O ROVNOST
V úterý se uskuteční poslední jednání pléna EU. „Bude se hlasovat o mém protinávrhu, který podepsalo 101 poslanců do 24 hodin po vyjednání dohody, jež je pro mě nepřijatelná a dvojí kvalitu de facto legalizuje. Pokud pro pozměňovací návrh získáme souhlas většiny, dohoda nebude přijata a směrnice se vrátí zpět k projednání – a to bude naše šance,“ vysvětluje Olga Sehnalová.

O debatní akci, jejímiž mediálními partnery jsou Deník a ČT, si přečtete více ve středu v příloze Týden.

Výsledky ankety v budějovických ulicích
Podle čeho se rozhodujete při nákupu potravin?
52 lidí – země původu
47 lidí – ceny
45 lidí – složení
Jaká je podle vás kvalita potravin v ČR?
42 lidí – dobrá
25 lidí – špatná
 8 lidí – výborná
V jakých obchodech nejčastěji nakupujete?
56 lidí – v supermarketech
24 lidí – v malých obchodech