Není proto překvapením, že obci pomáhá finančně obecní společnost s ručením omezeným Autokemp Velký Vír. I jeho provoz loni ovlivnilo dlouhodobé sucho. „Začátek loňské sezony byl příznivý, ale v srpnu byla taková sucha, že voda hodně ustoupila, pláže se posunuly a lidí přijíždělo do kempu méně než obvykle. Někteří se jen jezdili podívat na to, jak vypadají odhalené břehy přehrady, ale na noc tu nezůstávali," vysvětlil starosta Kožlí Jiří Pont.

Na rozdíl od některých obcí v okolí měli loni v Kožlí štěstí v tom, že nikomu ve studnách nedošla úplně voda. Také však díky tomu, že s ní všichni šetřili.

V autokempu mají 75 chat a dvě restaurace. Předloni tam vybudovali hřiště na plážový volejbal a minigolf. O údržbu rekreačního areálu se starají tři sezonní zaměstnanci a jeden brigádník pod vedením jednatele Pavla Štedronského.

Pořádek v obci má na starosti jeden pracovník na veřejně prospěšné práce, kterého obci zprostředkoval Dobrovolný svazek obcí severního Písecka od úřadu práce. „Pracuje u nás na šest hodin. Seče trávu na veřejných prostranstvích, uklízí a dělá další potřebnou práci," dodal Jiří Pont.

Letos plánují zrekonstruovat obecní cestu od křižovatky do autokempu. „Budeme to dělat za obecní prostředky. Zatím se nám z Programu obnovy venkova Jihočeského kraje nepovedlo získat ani korunu. Máme tady díky autokempu daňovou výtěžnost na obyvatele 29 tisíc a na získání dotace je maximum šestnáct tisíc na obyvatele," vysvětlil Jiří Pont s tím, že obecní rozpočet je kolem 2,4 milionu korun. Bez autokempu by ale podle něj jako samostatná obec nemohli vůbec existovat. Dotaci by ale potřebovali na vybudování centrální obecní čistírny odpadních vod (ČOV). „Přehrada nás živí, tak proč bychom ji měli znečišťovat. Projekt na ČOV máme hotový a pozemek na její vybudování máme dlouhodobě pronajatý za symbolickou cenu od majitele Johannese Schwarzenberga. Podání žádosti o dotaci pro nás připravuje Ivana Očásková," konstatoval Jiří Pont.

Zatím mají čistírnu odpadních vod jen v autokempu. Ten by bez ní nemohl fungovat. „Letos ji budeme rekonstruovat," upřesnil Jiří Pont.
I když v Kožlí nežije mnoho obyvatel, umí se společně pobavit. Místem pro setkávání je tu hospůdka. „Pořádáme tady klasické akce, jako jsou dětský den, vánoční besídka, setkání důchodců a MDŽ s muzikou, kterému říkáme setkání pro hezká děvčata. Obnovili jsme také tradici posvícení, aby více stmelilo lidi," uzavřel Jiří Pont.

Zajímavosti

Okolí obce bylo osídleno Slovany okolo roku 1000 n. l. Tuto skutečnost potvrzují vykopávky, při kterých bylo nalezeno na severním okraji obce několik žárových hrobů.

V Ottově naučném slovníku     z roku 1899 je obec zmíněna pod názvem Kožlí, nebo Kozlé. Kožlí patřilo v této době pod hejtmanství v Písku, okres Mirovice, pošta Orlík nad Vltavou, fara Staré Sedlo.  

V roce 1890 žilo v Kožlí 150 obyvatel ve 23 domech.

Zajímavá je také historie Penzionu u Nováků, který v období první republiky s oblibou navštěvoval prezident T. G. Masaryk a celá řada tehdejších známých politiků.

Zdroj: www.obeckozli.cz