„Jakou si uděláme: banánovou, oříškovou nebo třeba jahodovou," ptala se studentka a včera na chvíli kantorka Lucia Tajnaiová. Třída se víceméně shodla na banánové. A jak se dělá? Stačí smíchat smetanu, cukr, barvivo, aroma a kapalný dusík a zmrzlina je na světě.

„Byla dobrá, akorát  tam ale bylo cítit, že má jinou chuť. Dnešní hodina chemie byla v pohodě. Hodně jsem se toho naučil. Bylo to zajímavé. Nejvíc se mi líbil pokus se zmrzlinou," hodnotil Václav Mára z 9.B, kterého podle jeho slov chemie baví, po základce se ale chystá na strojní průmyslovku do Tábora.

Cílem hodiny, na které školáci měli za úkol také určovat  vůně maliny, mandle, jasmínu, vanilky a zázvoru, je podle Mariky Krátké přiblížit chemii žákům a studentům. „A udělat jim přednášku o tom, že chemie může být i zábavná. Není to jenom o učení, ale i o zajímavých pokusech," vysvětluje studentka Marika Krátká ze čtvrtého  ročníku VŠCHT.

Studentky pokusy vybíraly podle toho, aby děti zaujaly. „Aby byly srozumitelné pro žáky základních škol a aby se něco naučili studenti středních škol," vysvětluje Lucia Tajnaiová, podle které má jednoznačně největší úspěch příprava zmrzliny pomocí kapalného dusíku.

Lucii, jak říká, vyučování velmi baví. „Hlavně mě na tom baví zpětná vazba, když vidím, že to zajímá i žáky. Je to pro mě odpočinek od školy, kde sedím a musím poslouchat učitele. Tady je to naopak, vidím to z druhé strany," říká studentka třetího ročníku Lucia Tajnaiová.

Nevšední pětačtyřicetiminutovku považovala za přínosnou i učitelka chemie Helena Pištěková. „Hodina určitě přináší názornou ukázku. Děti vidí chemii nejen z teoretické strany, která bohužel ve výuce na základních školách převažuje. Myslím si, že efektivní pokusy a názornost je nutí  přemýšlet, co znamená třeba sublimace," hodnotí učitelka Helena Pištěková. Jak doplňuje, většinu pokusů, které studentky převedly, nedělají. „Žáci už viděli sloní pastu, tedy rozklad peroxidu vodíku. Další chemikálie nejsou dostupné, takže je to omezené," dodala učitelka.

Studentky VŠCHT do školy ve čtvrtek zavítaly na základě objednávky, kterou 2. ZŠ J. A. Komenského do Prahy zaslala.