Návštěvnost letošního ročníku, i přes páteční velmi nepříznivé počasí, byla opravdu velká a předčila naše očekávání.

Do organizační práce se aktivně zapojili nejen učitelé odborných předmětů SZeŠ a vedoucí pracovníci ŠS, ale i žáci zemědělské školy.

V páteční části programu probíhala celá řada doprovodných aktivit. Návštěva bioplynové stanice je již tradicí. Stejně tak jako velmi žádaná projížďka kočárem s koňským spřežením po areálu statku.

Příchozí hosté měli jedinečnou příležitost nahlédnout zblízka do objektů zemědělské prvovýroby, ale i do učeben žáků, kde vznikají nové prostory praktického vyučování.

I letos byla opět jednou z nejširších výstava zemědělských strojů. Hosty zaujaly nejen historické stroje, které stojí v muzeu školního statku, ale i nejmodernější mechanizační pomocníci. Právě o prezentaci této moderní techniky projevila zájem celá řada firem.

Nedílnou součástí akce byly velmi zajímavé výstavy a odborné poradny.Hosty zaujala odborná poradna práce se včelami spojená s ochutnávkou medu.

Již tradičně velký zájem vzbudily ukázky prací se zvířaty. Ať to bylo stříhání ovcí, práce s koňmi, práce kováře a podkováře nebo ošetřování paznehtů skotu. Hosté se mohli seznámit s moderními pracovními postupy a technologiemi, které jsou používané v souladu s welfare zvířat.

Letos jsme měli možnost přivítat na školním statku i Selskou jízdu. S poutavým komentářem to byla pastva nejen pro oči. Lákadlem byla i ukázka prací s koňmi, která byla předváděna našimi studentkami. Ať to byla práce pod sedlem, nebo s lonží.

Samozřejmou součástí Dne zemědělce a venkova byla prohlídka pavilonů drobnochovu, kde školní statek chová kolekci plemen králíků, ovcí, koz a drůbeže, včetně všech genových rezerv zvířat ČR.

Roztomilá mláďata budila pozornost nejen těch nejmenších hostů.

Tradičně byla v popředí ukázka plemen prasat. Školní statek je chovatelem kolekce 12-ti plemen, což je v ČR rarita. Návštěvníci mohli zblízka vidět i velmi nevšední plemena. Největší zájem vzbuzovalo plemeno Čínské přikuklené prase pro svůj vzhled, ale i chovné kusy plemene Přeštické černostrakaté pro svoji velikost.

Pokud hosté projevili zájem, byl jim podán i odborný výklad. A zájem opravdu byl.

Aby však ukázka nebyla jen pro oči, byla i letos připravena ochutnávka grilovaného prasátka plemene Slovenská mangalica. Návštěvníci mohli tudíž toto plemeno vidět v živém i grilovaném stavu. Ochutnali jste?

Oproti minulým ročníkům byl program letos obohacen i o sobotní část – prohlídky jednotlivých pavilonů. Pokud měli hosté zájem, byla pro ně prohlídka komentovaná. Počasí se umoudřilo a statek navštívily hlavně rodiny s malými dětmi. Děti jako malou pozornost dostaly v sobotu pexeso s fotografiemi zvířátek ze školního statku. Účast byla opravdu hojná.

Na školním statku SZeŠ Písek je vždy na co se podívat a návštěva je příjemným zážitkem pro malé i velké.

Tak nezapomeňte – školní statek pořádá nejen Den zemědělce a venkova v Doběšicích, ale i Dny otevřených dveří a Dny pro ZŠ a my vás všechny srdečně zveme.

Marie Procházková