Ustávání srážek znamenalo v jižních Čechách v pondělí odpoledne po 14. hodině další pokles hladin vodních toků.

Na prvním stupni povodňové aktivity zůstávaly podle Daniela Maňhala z Českého hydrometeorologického ústavu Malše, Polečnice a Svinenský potok. Hladina Malše v Kaplici byla 113 centimetrů, průtok činil 25 metrů za vteřinu a řeka byla na 1, stupni povodňové aktivity. "Ale klesá," doplnil Daniel Maňhal. Další "jednička" byla v Českém Krumlově na Polečnici. "Je to stejná tendence. Hladina je 106 centimetrů, průtok necelých 18 metrů za vteřinu," zmínil Daniel Maňhal s tím, že průměrné hodnoty jsou 37 centimetrů a 1,3 kubíku za vteřinu.

Jediný stoupající tok, ale ne nebezpečný, byl Svinenský potok u Trhových Svinů. Ve 14 hodin měl 114 centimetrů a byl těsně nad povodňovou "jedničkou". "Kulminovat by měl večer," předpověděl Daniel Maňhal, ale nečekalo se dramatické zvýšení hladiny. ¨Srážky už totiž odpoledne v kraji ustávaly.

Polečnice v Krumlově byla v pondělí 29. 6. znovu na prvním povodňovém stupni.
Vytrvalý déšť opět zdvihá hladiny řek na jihu Čech

Malše v Roudném měla aktuálně ve 14 hodin 161 cm a 40,4 kubíku průtok. Průtok byl zhruba pětinásobkem obvyklého průtoku. A Vltava v Českých Budějovicích měla podle meteorologů ve stejný čas průtok 114 kubíků a 174 centimetrů výšky hladiny na měřicí stanici několik set metrů pod Dlouhým mostem.

Srážky v kraji byly rozloženy dost nerovnoměrně. Od neděle do pondělního odpoledne například v Kocelovicích na Strakonicku bylo naměřeno 11,1 mm vodního sloupce. "Méně srážek bylo na severozápadě kraje. Oproti tomu v Novohradských horách nebo na jihu kraje pršelo nejvíce," konstatoval Daniel Maňhal. Meteorolog doplnil, že nejvíce pršelo v Novohradských horách a jejich podhůří. "Z Malont hlásil pozorovatel 52,5 milimetru už v sedm hodin ráno," upozornil Daniel Maňhal a připojil, že v Nové Bystřici bylo naměřeno 52 mm.

Odpoledne v pondělí měly srážky ustávat, v kraji předpovídali meteorologové už jen přeháňky a úterý prakticky beze srážek.