Jak informovala vedoucí oddělení kulturních aktivit Romana Bártů, festival s jedinečnou atmosférou návštěvníci najdou v krásném prostředí nádvoří dačického zámku. "Po prvních pár dnech je vidět, že diváci se na festival těšili a i přes všechno, co se ve světě děje, se o kulturní dění ve městě zajímají a užívají si ho, o čemž svědčí nad očekávání zaplněné nádvoří plné spokojených diváků," konstatovala.

Dačice mají za sebou téměř polovinu programu Dačické kostky, která letos dospěla do 25. ročníku. "Téměř tradičně ho zahájilo Divadlo Artur tentokrát se svojí skvělou komedií Hledám milence, zn: Spěchá!. Diváci se dočkali dvou úžasných koncertů – Moniky Absolonové s Boom! Bandem a nestárnoucího Standy Hložka s jeho starými dobrými fláky. Děti si už užily první pohádku Kosí bratři v podání Divadla Scéna. A první víkend Dačické kostky nabídl show 7 pádů Honzy Dědka s hosty Chantal Poullain a Janem Čenským, divadelní představení Divadla Kampa Edith Piaf: Dnes nechci spát sama, nedělní dopolední pohádku pro děti Včelí medvídci a očekávané divadelní představení s Veronikou Arichtevou a Mírou Noskem v hlavních rolích - Benátky pod sněhem," přiblížila program.

Po pauze kostka pokračuje

Druhá část festivalu začíná po dvoudenní pauze opět ve středu 13. července, kdy se v divadelní komedii Ani o den dýl představí Míša Maurerová a Lukáš Langmajer. "Tato hra měla premiéru letos v červnu na Letní scéně Harfa v Praze a jsme rádi, že ji můžeme nabídnout divákům i v Dačicích. Čekají nás ještě dva skvělé koncerty, jednak koncert Malina Brothers (country, bluegrass), jednak koncert Dashy a Pajky Pajk. Dačická kostka vždy dávala příležitost i ochotnickým divadelním souborům, letos jsme vybrali soubor až z Karlových Varů – Divadlo D3, které v pátek odehraje bláznivou komedii Srnky," láká Bártů návštěvníky.

Blesková povodeň zasáhla v úterý 5. července Plavsko. Voda vytopila dvanáct domů.
OBRAZEM: Po bleskové povodni v Plavsku zůstala rozbitá silnice

Závěr festivalu podle ní bude patřit tradičně nedělní pohádce pro nejmenší a večer od 19 hodin se uskuteční ještě závěrečný večírek na rozloučenou se Zatrestbandem. "Program letošního festivalu je velmi bohatý a věříme, že nejen dačické, ale i diváky z širšího okolí a přijíždějící turisty zaujal a vyberou si v programu to své," uzavřela.