Kdo ve čtvrtek večer procházel kolem budovy městské knihovny na Alšově náměstí, ucítil vůni škvarků, smažených hranolků nebo také jablek či avokáda. Že by se místo knihovny nastěhovala nějaká restaurace?

„To v žádném případě. Protože hlavním tématem právě probíhajícího Týdne knihoven je hmyz, je dnes na programu hmyzí večer," vysvětlil Roman Dub, ředitel písecké knihovny.

Jak název večera napovídá, kuchař Milan Václavík zde přímo před návštěvníky na pánvi nepřipravoval maso ani brambory, ale různé druhy hmyzu. Přitom se snažil dát odpověď na otázky typu: Co je to entomofágie? Dá se to jíst? Jak to může někdo strčit do úst?

„Entomofágie je pojídání hmyzu. Pro většinu lidí u nás je to představa vzbuzující údiv, u někoho možná odpor. Ale to je proto, že se nacházíme ve střední Evropě. V celé Africe, jihovýchodní Asii nebo Jižní Americe je hmyz každodenní součástí potravy zdejších obyvatel," uvedl Milan Václavík a pokračoval: „Nejen že hmyz v sobě skrývá neuvěřitelné variace chutí, ale jeho hlavní předností je vysoký obsah kvalitních bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Ne nadarmo se nazývá surovinou třetího tisíciletí."

Mezi řečí už z asistence Davida Švejnohy začal rozdávat první porce moučných červů. Pětadvacet zájemců, kteří na hmyzí večer přišli, se na ochutnávku dívalo spíše zvědavě než s nedůvěrou.

Zvědavé byly také Jitka Dvořáková a Petra Klasová z Písku: „Na takovou akci jsme přišly poprvé a mouční červi nám docela zachutnali. Už se těšíme na další hmyz."

V provizorní jídelně, ve kterou se proměnila čítárna knihovny, se s vervou pustili do jídla také Tomáš Müller, Lenka Bicanová a Hana Müllerová. „Mně to vůní i chutí připomíná vepřové škvarky," ohodnotila jídlo Lenka Bicanová. „No, já bych spíše řekl, že mi to připomíná trochu připálené chipsy," dodal Tomáš Müller.

Devítiletá Kateřina Kučinová přišla na hmyzí večer v doprovodu tatínka. Byla už netrpělivá, kdy ochutná první porci. „Ještě jsem žádné jídlo z brouků nejedla. Láká mě, abych to zkusila," svěřila se Kateřina Kučinová.

Šéfkuchař arabské restaurace Klub cestovatelů v Brně Milan Václavík tvrdí, že hmyz kromě vysokého obsahu kvalitních bílkovin a nenasycených mastných kyselin v sobě skrývá neuvěřitelné množství chuťových variací.

„Lidé přesto dávají přednost řízku s bramborovou kaší, nebo svíčkové s knedlíkem. Možná je to proto, že ještě neochutnali cvrčky na másle, grilovaná sarančata nebo šváby v těstíčku," myslí si Milan Václavík.