Bernartičtí i letos opraví komunikace
Jako každoročně se dostane na Bernartice i na osady. Pokud to bereme z jiného pohledu, dostane se na silnice i na vylepšení základní školy. Velkou akcí bude ta v Písecké ulici v Bernarticích, kde bude firma E.ON pokládat nízké vedení do země. Městys při té příležitosti zrekonstruuje a vybuduje chodníky, které budou stát okolo 800 tisíc korun, a dá nové veřejné osvětlení za 360 tisíc korun. Podle starosty Pavla Souhrady čekají s pracemi na to, až bude otevřený Žďákovský most. Nyní totiž přes Bernartice vede objížďka pro kamiony a ta s sebou přináší dopravní zatížení. Dalším vylepšením bude oprava komunikací. „Dostane se na tu pod hřbitovem k řadovkám a také opravíme místní komunikace v Bilince," popsal. Doplnil, že v rozpočtu počítají i s dofinancováním dotace pro hasiče na nákup dopravního auta. Co se týče základní školy, kterou obec vylepšuje každoročně, opravy se dočká zbylá část fasády s tím, že zbude už jen část ze dvora. Ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR městys uskuteční opravu kanalizačních poklopů v části Táborské ulice. Významnou akcí bude i vybudování altánu v Jestřebicích, který poslouží pro konání kulturních akcí. Projekt už na to vedení městyse má zpracovaný.

V Čimelicích dokončí zasíťování pozemků
Vloni se v Čimelicích pustili do dlouho odkládaného zasíťování pozemků pro stavbu rodinných domů. Práce začaly vloni v listopadu a podle aktualizovaného harmonogramu by mohly být hotové do konce května. „Je už tam hotová kanalizace a vodovod 
a začnou se dělat kanalizační přípojky k jednotlivým parcelám. Také se začne vyndavat stará kanalizace, která už tam není třeba," vysvětlil starosta Vladimír Bouček. Obec to bude stát celkem kolem 18 milionů korun. Zastupitelé proto schválili úvěr od Komerční banky ve výši 17,5 milionu korun na dvanáct let s úrokovou sazbou 0,9 % a možností splácet předčasně bez jakýchkoliv sankcí. Záruku obci v bance poskytl zastupitel Tomáš Vala, který zastupuje rodinnou společnost Siko koupelny. „Společnost Siko koupelny nám také sponzorsky poskytla reklamní plochu na svém pozemku u silnice a nechala na ni vyrobit reklamní pouták na prodej parcel a nechala udělat ještě další pouták, který máme vyvěšený na plotě u obecního úřadu," uvedl starosta Vladimír Bouček. Zastupitelům jde především o to, aby se díky možnosti stavět v obci udržely mladé rodiny. „Parcely jsou v dobré lokalitě a máme lidem v obci co nabídnout. Je tady zdravotní středisko, obchody, školka a škola, policie, autobusové i vlakové spojení. Proto si myslím, že jsou peníze do zasíťování dobrou investicí," dodal Vladimír Bouček. Ihned po vyhlášení záměru prodeje parcel se ještě na sklonku loňského roku přihlásili tři zájemci. V současné době je na prodej ještě šestnáct parcel. „Náklady na zasíťování zahrnují také veřejné plochy, vybudování chodníků s veřejným osvětlením a dětské hřiště," doplnil Vladimír Bouček. Druhý vyhlášený záměr na prodej pozemků končí 1. února, 3. února se sejde výběrová komise a 4. února budou o parcelách jednat zastupitelé. Vladimír Bouček však předpokládá, že se zájemci začnou hlásit až na jaře.