Ve Veselíčku postaví sklad a garáž

Více než milion korun bude stát ve Veselíčku nejnáročnější investice roku. Výstavba skladu a dvojgaráže by měla podle rozpočtované ceny vyjít na 1,2 milionu korun. Část nákladů pokryje dotace z Programu obnovy venkova Jihočeského kraje. „Nový sklad nahradí ten dřevěný u hřiště, který nevyhovuje potřebám obce," vysvětlil starosta Veselíčka Jiří Lešek. Doplnil, že obecní garáž nyní nemají. Další akce budou v obci spíše menšího charakteru. Týká se to například opravy kapličky v Bilině, která bude stát do 70 tisíc korun a na kterou by zastupitelé rádi získali dotaci.

V Křenovicích myslí i na kulturu

V Křenovicích mají pro letošek několik plánů. Pomoci k jejich uskutečnění by měly dotace, a to jak z ministerstva, tak i z kraje. „Na Ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) žádáme 
o dotaci na lokální opravy místních komunikací po výkopech a také chceme opravit výtluky," nastínil jeden z plánů starosta Stanislav Bartoš. Dodal, že další dotaci z MMR by využili na opravu kapličky na návsi, konkrétně na výměnu oken a dveří. Podporu by Křenovičtí rádi získali i na vyhlášené a oblíbené recesistické oslavy prvního máje, které už znají své téma, nicméně starosta ho zatím prozrazovat nebude. O další dotace obec usiluje v rámci Programu obnovy venkova Jihočeského kraje. Peníze by podpořily dovybavení veřejného osvětlení a dále vybavení multifunkčního traktoru.

V Nerestcích chtějí cyklostezku a hřiště

skutečnění projektů v Nerestcích  bude záležet na dotacích. „Máme obecní rozpočet 1,2 milionu korun a 220 tisíc je úvěr, proto si můžeme dovolit jen takové dotační tituly, kde bude spoluúčast deset procent. Třicet procent je už pro naši obec vražedných," vysvětlil starosta Vladimír Macoun. Teď čekají na stavební povolení na cyklostezku a pokud je stihnou vyřídit včas, rádi by na ni požádali o dotaci z fondu dopravní infrastruktury. Další žádost o dotaci by rádi podali na ministerstvo životního prostředí na třetí etapu úpravy lokality slepého ramena řeky s místním názvem Podřištím. Žádosti už podali na dotace z Programu obnovy venkova na novou střechu s okapy na obecní stodole a také na vybudování hřiště. „Hřiště je ale u řeky, proto čekáme na vyjádření Povodí Vltavy. Pokud se vyjádří negativně, přišli hasiči s návrhem, abychom si ho zbudovali svépomocí. Je třeba udělat místo trávy pevný písečný povrch, aby se tam mohl hrát třeba nohejbal," dodal starosta.

Putimští šetří na veřejném osvětlení

Pokračovat v obnově veřejného osvětlení plánují v Putimi. „Postupně přecházíme na úspornější osvětlení, které má poloviční spotřebu energie. Loni jsme vyměnili asi třetinu světel v obci a letos bychom rádi dodělali zbytek," konstatoval starosta Putimi Petr Matouš. Další akce, kterou by obec letos ráda zvládla, je koupě nového vozu pro zásahovou jednotku sboru dobrovolných hasičů. „Bude záležet na tom, zda získáme dotaci," podotkl starosta. Pokud by byla vypsaná dotace také na opravy komunikací, požádali by Putimští i o ni a pokračovali s rekonstrukcí obecních komunikací. Také chtějí obnovit a doplnit dopravní značení v obci.